Medicin til dødsdømte koster kassen

Medicin til dødsdømte koster kassen

image title: 
Sylvain Robain/123rf.com
Siden diagnosticeringen af Finn Juhls prostatakræft i 2011, har lægerne forgæves forsøgt sig med kemo- og hormonbehandlinger. Derfor har Finn de sidste 18 måneder modtaget livsforlængende medicin mærket Zytiga.

Medicinen fra Zytiga holder kræften i skak således, at den ikke breder sig til andre områder.

Medicinen kostede i 2012 den danske stat 19 millioner kroner, mens det i dag koster Danmark 151 millioner kroner. Koordineringsrådet, KRIS, foretager i dag godkendelse af al ny medicin i Danmark, men det er uden omtanke på prisen. Den strategi kan ende med at koste den danske stat dyrt, og nu vil formanden for KRIS, Steen Werner Hansen, have politikerne til at vurdere processen.

LÆS OGSÅ: Du kan få kræft hvis du bruger ukrudtsfjerner 

”Stort set alle de nye lægemidler, vi godkender, har en pris på mellem en halv og en hel million for en behandling om året eller per patient. Ofte er effekten, at man kan holde sygdommen i ro i to eller tre måneder, men man forlænger ikke overlevelsen hos patienterne. Og der kan man spørge sig selv: Hvad er værdien af den behandling - og må den koste så meget, som den koster?” siger Steen Werner Hansen til TV2.

Indtil nu har politikerne på Christiansborg givet udtryk for, at al medicin med dokumenteret effekt bør gives til patienterne. Men ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen løber politikerne fra deres ansvar, når det handler om, at den medicin der bliver brugt penge på også er det værd for samfundet.

Steen Werner, der også er vicedirektør på Herlev Hospital, har været nødsaget til at, grundet øgede medicinomkostninger, afskedige mellem 50 og 70 sygeplejersker.

Er det fair at afskedige sundhedsvæsen til gengæld for dyr medicin uden reel helbredelsesværdi?

TV2
Tags: