Medicinsk cannabis lovligt i Danmark i 2018

Medicinsk cannabis lovligt i Danmark i 2018

image title: 
sarra22/123rf.com
Ifølge Lægemiddelstyrelsen er der rimelig dokumentation for, at cannabis hjælper mod spasticitet hos patienter med multipel sklerose (MS), og derfor mener de, at man kan forvente, at cannabis også hjælper mod spasticitet ved rygmarvskader.

Lige netop rygmarvspatienter får glæden af legaliseringen af medicinsk cannabis i 2018, hvis de har lyst. Det er en dansk forsøgsordning og Lægemiddelstyrelsen, som har anbefalet forslaget til politikerne, og nu har fået medhold. 

Rygmarvspatienter kan lovligt tage medicinsk cannabis i Holland, og Lægemiddelstyrelsen kigger meget mod tulipanlandet for at hente erfaringer om det omdiskuteret lægemiddel.

Men den beslutning får fagfolk op i det røde felt.

Én af dem er forskningsleder Helge Kasch fra Vestdansk Center for Rygmarvsskade, som mener, at den skrøbelige viden om medicinsk cannabis gør, at samfundet ikke aner, hvad der bliver sat i gang med forsøgsordningen.

LÆS OGSÅ: Bekymret for demens? Her er tegnene

”Det er for tidligt, at Lægemiddelstyrelsen vil gå i gang med at kunne ordinere medicinsk cannabis eller ekstrakt til disse patienter, som jo livslangt skal leve med konsekvenser, vi ikke helt kender”, mener Helge Kasch, der også er klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet. 

Thomas Ploug, professor i anvendt etik ved Aalborg Universitet bakker Kasch op.

”Hvis en læge siger til en patient, at det er en mulighed, at man tager medicinsk cannabis, så vil mange – alene af den grund, at lægen anbefaler det – være tilskyndet til at vælge at bruge det. Derfor skal læger også kunne stå inde for det, og så er vi tilbage til, hvor vigtigt det er, at det er evidensbaseret medicin, vi tilbyder”, siger professoren.

Lægemiddelstyrelsen fastholder dog deres anbefaling, oplyser styrelsen til Videnskab.dk.
 
Hvad er din holdning til legaliseringen af medicinsk cannabis?

​Søndagsavisen
 
Tags: