Meld købte kuglepenne for knap en halv million

Meld købte kuglepenne for knap en halv million

image title: 
Foto: andreykuzmin/123rf.com
Meld har efter sigende bestilt en stor del af kuglepennene hos en leverandør, der har tætte forbindelser med det polske Meld-parti Solidarna Polska.
 
Det afslører Ekstra Bladet i samarbejde med den polske udgave af tidsskriftet Newsweek.
 
Da Morten Messerschmidt sad som vicepræsident i Meld i 2013, bestilte fonden 60.000 kuglepenne til en pris på 400.000 kroner hos det polske selskab Wer. Et selskab, der ejes af Waclaw Rosicki, som har studeret med den daværende Meld-præsident Jacek Wlosowicz.
 
Året efter at man havde bestilt ordren, donerede Waclaw Rosicki personligt 15.000 polske zloty (svarende til 26.000 danske kroner, red.) til det polske parti Solidarna Polska.
 
Selvom han understreger, at han ikke kender de forskellige regelsæt eller detaljerne omkring kontrakterne, så slår medlem af bestyrelsen i Transparency Denmark og ekstern lektor i forvaltningsret på Københavns Universitet, Christian Ougaard, fast, at der kan være tale om alvorlige lovovertrædelser.
 
Han forklarer, at det kan være et eksempel på, at man har forsøgt at kanalisere penge fra Meld ud til Melds medlemmer.

LÆS OGSÅ: Fiktive kvinder lokker mænd på danske datingsider

Newsweek har opsøgt Waclaw Rosicki, hvis firma ligger på en adresse, hvor der intet sted fremgår, at selskabet Wer også ligger her. Han bekræfter overfor mediet at have studeret med den daværende præsident, og at de har kendt hinanden i årevis. Da han bliver spurgt, om han har støttet partiet, svarer han:
 
”Det kan jeg ikke huske.”
 
Selvom han lover at sende eksempler på kuglepennene, vender han aldrig tilbage.
 
De 60.000 kuglepenne var tilsyneladende ikke nok for Meld, som bestilte yderligere 10.000 kuglepenne til en pris på 86.000 kroner hos firmaet E-Kommunikati. Et firma, som hverken Ekstra Bladet eller Newsweek har kunne finde frem til.
 
Hverken Dansk Folkepartis nuværende EU-gruppeformand, Anders Vistisen, eller det tidligere DF- og Meld-medlem Rikke Karlsson har set skyggen af kuglepennene:
 
”Jeg har aldrig set en Meld-kuglepen. Men når der er betalt for 70.000 Meld-kuglepenne, så lyder det, som om det må have været svært at overse mindst en af dem. Men det har jeg altså ikke,” siger Rikke Karlsson.
 
Hvordan skal man i fremtiden sikre sig, at sådanne hændelser sker igen?

Ekstra Bladet