Model: Ledige skal tage udlændinges job

Model: Ledige skal tage udlændinges job

image title: 
Foto: Manachai Phongruchiraphan/123rf.com
Et af valgkampens helt store emner var uden tvivl dagpengeordningen, hvor de politiske partier har vidt forskellige opfattelser af genoptjeningskrav og ydelser.

Inden politikerne skal tage stilling til en dagpengemodel, er det dog op til Dagpengekommissionen at finde frem til to modeller at præsentere for Folketinget. Det er en løbende proces, som tidligst forventes at være færdiggjort i oktober.

Den ene model kaldes ’trappemodellen’, og den skulle angiveligt være den mindst foretrukne. Her bevares de nuværende elementer, mens genoptjeningskravet halveres. Til gengæld skæres der i ydelsen, som bliver størst i starten og efterfølgende falder over tid.

LÆS OGSÅ: DF erkender løftebrud

Den mere populære model kaldes ’kontomodellen’, fordi ledige med det forslag får en slags dagpengekonto. Det vil sige, at næsten al slags arbejde, selv helt korte ansættelser på eksempelvis en uge, udløser ret til en periode med dagpenge.

’Kontomodellen’ skal altså tilskynde flere til at tage enhver form for arbejde og dermed også jobs, som i dag er besat af udlændinge. Omvendt kan den også øge risikoen for spekulation i dagpenge, så en slags ”dagpengegenerator” opstår.

Hvilken af modellerne foretrækker du? Har du et bedre forslag end Dagpengekommissionen?

Politiken