Når uheldet er ude: Vagttandlæger (de skjulte superhelte)

Når uheldet er ude: Vagttandlæger (de skjulte superhelte)

Sponsoreret indhold

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Du nyder sommervarmen i din hængekøje med et glas iskold lemonade. Fuglene kvidrer, solen bager og livet er skønt. Efter et stykke tid opdager du at glasset nu er tomt. Du rejser dig fra hængekøjen.

Desværre sætter din fod sig fast i hængekøjens stof og du vælter. På vej ned rammer dit ansigt en af de store havekrukkerne med et brag. To fortænder triller hen ad havestien.

Du løber straks ind efter din mobil og ringer til din tandlæge. Efter et lille minut står du, forfærdet og med to tænder i den ene hånd og kan kun lytte hjælpeløst til telefonsvareren, der muntert forklarer, at det er lørdag, og der er ingen hjælp at hente før på mandag.
 

Vagttandlæger – når tandpinen er akut

Tandlæger har ikke døgnåbent og ligesom helt almindelige arbejdsfolk har de nogle faste arbejdstider. Dette er yderst forståeligt, men kan forekomme som lidt af et problem, når du pludselig står med et tandrelateret problem uden for tandlægens gængse åbningstider.

Til disse situationer eksisterer dog en løsning som af den ene eller anden årsag ikke er alment kendt blandt de danske borgere: Tandlægevagten.

Der findes vagttandlæger i det meste af Danmark. Tandlægevagtordningerne er forskellige mellem regionerne: Primært for dem alle er at det er muligt at få hjælp med det samme problemet opstår, hvis der er et reelt behov for øjeblikkelig behandling – lidt ligesom en lægevagt.

Tandlægevagter er en række tandklinikker, der melder sig ind i den enkelte kommunes tandlægevagtordning og derfor stiller sig til rådighed i tilfælde af, at borgere har brug for hjælp uden for almindelig åbningstid.
 

Hvad sker der, når du ringer til en vagttandlæge

Når du ringer til en vagttandlæge, er det første du bør være opmærksom på, at dette ikke er en almen tidsbestilling. Da vagttandlæger er til nødstilfælde, anses dit problem som en akut tandpine– du vil derfor få en tid samme dag. Der er dog kun et begrænset antal tandlægevagter, og der kan derfor være et par timers ventetid, hvis dit problem ikke er lige så presserende som eks. teenageren, der lige har fået slået 7 tænder ud i en cykelulykke.

Bemærk at har du slået en voksentand ud eller skadet den, således at du ikke kan tygge/bide normalt, bør du straks søge hjælp hos tandlægevagten, hvis du ikke kan komme i kontakt med din almindelige tandlæge. Er hele tanden slået, sæt den da på plads igen med et forsigtigt pres: Dette sikrer, at tanden ikke ”dør” og øger chancen for, at den kan sættes på plads igen. Er tanden knækket, eller er der tale om en tandstump, kom den da straks i et glas med mælk (eller vand) så den holdes fugtig – så er der mulighed for, at den kan limes på plads ad tandlægen.

Det er vigtigt at have kontant betaling med til vagttandlægen, da regningen for den ekstraordinære service forventes betalt på stedet og ligesom en vagtdyrlæge tager ekstra betaling for en weekendvagt, koster besøg hos en vagttandlæge også ekstra.