Nu kommer selvkørende busser til Danmark

Nu kommer selvkørende busser til Danmark

image title: 
Foto: zyxx/123rf.com
Førerløse busser bliver snart en realitet i Danmark. Vesthimmerlands kommune planlægger nemlig at sende de autonome køretøjer på vejene til september.

Kommunen forventer, at kunne spare mange penge på at transportere social- og sundhedspersonale, støttepædagoger og andre kommunalt ansatte i førerløse busser. Det vil betyde, at medarbejderne ikke skal bruge tid på selv at sidde bag rettet.

“Vi er en stor kommune med meget transporttid, og vores beregninger viser, at vi sammenlagt har 30-40 fuldtidsansatte, der kører bil uafbrudt. Den tid er bedre brugt på, at de arbejder,” siger borgmester Knud Kristensen (K) til Information.

Det bliver den selvkørende bus Olli, der skal transportere kommunens ansatte.

“Så mens Olli kører fra a til b, kan for eksempel vores socialarbejdere journalisere og notere det, der skal noteres, frem for at køre bil,” siger han.

LÆS OGSÅ: To zoner i bussen kostede 200.000

Olli, der er en delvist 3D-printet elbil med plads til 12 passagerer, er designet af det amerikanske bilfirma Local Motors.

Sikkerhedssystemet leveres af BestMile, mens IBM, der også har udviklet den kunstige intelligens Watson, står bag automatpiloten.
Olli kan tage imod talekommandoer, men planlægger selv ruten og finder vej.

Sammen med en endnu ukendt partner står fonden Autonomous for at indkøbe og implementere Olli-busserne i Vesthimmerland kommune. Direktør for Autonomous Henrik Schärfe kalder projektet banebrydende.

“I udlandet kører man alene rundt for at teste bilernes sikkerhed. Det er jo fint nok, men vi er de første, der implementerer den selvkørende teknologi i kommunalt regi.”

“Dermed kommer vi til at kunne besvare de tunge spørgsmål om, hvor store økonomiske besparelser der er at hente her, og hvordan det vil påvirke medarbejderne og deres direkte arbejde,” siger Henrik Schärfe til Information.

Hvad synes du om at kommunen vælger at bruge selvkørende busser? Hvordan ville du have det med at køre med busserne?

DR
Tags: