Ny test åbner for etisk dilemma

Ny test åbner for etisk dilemma

image title: 
Foto: Narong Jongsirikul/123rf.com
Fremover vil man ved hjælp af ny teknologi kunne afgøre om ufødte børn lider af Downs Syndrom, bliver døv eller overvægtig.
Blodprøven fra moren kan erstatte den moderkageprøve, som man i dag tager, for at fastslå om ens kommende barn har et handicap som eksempelvis Downs Syndrom.

Til efteråret tager flere danske hospitaler testen i brug, og Anne-Marie Gerdes, der er klinikchef på Rigshospitalets genetiske klinik, tror på, at testen med tiden vil blive indført landet over.

LÆS OGSÅ: DF erkender løftebrud

Til forskel fra den tidligere prøve, så kan man med den nye test få svar meget tidligere i graviditetsforløbet, og derfor kan det også være lettere for forældre at tage den svære beslutning om at afbryde graviditeten, hvis der er noget galt med fosteret.

Dog er der også etiske dilemmaer forbundet med den nye test. Tidligere medlem af Det Etiske Råd, journalist og forfatter, Klavs Birkholm, der har været med til at vejlede om fosterdiagnostitik, advarer omkring nye typer tests, som denne:

”Der vil være tale om en overvældende mængde af informationer om fostrets genetiske dispositioner. Det betyder, at vi er på vej mod en situation, hvor vi får alt at vide om de kommende børn, før grænsen til fri abort er nået, og vi ved endnu ikke, hvad konsekvensen af det vil være.”

Det er hospitaler i Hvidovre, Aarhus og København, der fra efteråret vil begynde at bruge den nye gentestmetode.

Synes du, at det er etisk forsvarligt, at man fremover kan vide næsten alt om sine kommende børn? Hvilke konsekvenser kan det få?

Kristeligt Dagblad
Tags: