Nyrups efterlønsreform har virket

Nyrups efterlønsreform har virket

image title: 
Foto: Francis Dean/123RF
Nye tal viser, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet samtidigt med, at  seniorenes helbred er væsentligt forbedret gennem årene.
 
Tilbagetrækningsalderen er som følge heraf stigende. I 2000 valgte knap 40% af de beskæftigede at trække sig tilbage, så snart muligheden bød sig som 60-årig. I 2003 var det kun 25%. Det viser tal fra brancheforeningen Forsikring og Pension.
 
De nye regler fik ellers massiv kritik af befolkningen, fordi det ansås som løftebrud, og mange frygtede, at det ville være en forringelse af efterlønnen.
 
Men underdirektør i brancheforeningen, Jan V. Hansen, påpeger overfor Politiken, at de nye regler, som Nyrup indførte i 1999, var økonomisk fordelagtige for de beskæftigede.
 
LÆS OGSÅ: Løkke vil lempe dagpenge-reformen
 
“De økonomiske gevinster ved at vente med at gå på efterløn til 62 år eller helt droppe efterlønnen har stor betydning for, at tilbagetrækningsalderen stiger. De økonomiske gevinster er dog ikke hele forklaringen,” siger han og fortsætter:
 
“Seniorernes helbred er blevet bedre, så flere kan se ideen i at blive på arbejdsmarkedet til de fylder 65.”
 
Carsten Tanggaard, der er økonomiprofessor fra Aarhus Universitet og medlem af regeringens pensionskommision, udtaler:
 
“Den længere levealder gør det muligt for os at arbejde længere, men det er også nødvendigt af hensyn til de offentlige finanser, når vi lever længere. Efterlønsreformen under Nyrup ser ud til at have en god effekt. Men vi er ikke i mål.”
 
Tanggaard skal sammen med resten af pensionskommisionen undersøge det pensionssystem, der er nu med intentionen om at udarbejde anbefalinger til konkrete ændringer.
 
Hvad mener du om, at danskerne bliver længere på arbejdsmarkedet?
 
Politiken

Tags: