Nyt tiltag: Nu skal politikere være ærlige

Nyt tiltag: Nu skal politikere være ærlige

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf
Et nyt krav fra Folketinget er nu kommet frem, nemlig kravet om en “politisk norm.” Det nye krav indbefatter, at alle ministre skal være ærlige, når en sag behandles i Folketinget, og de skal dermed fremlægge alle væsentlige oplysninger vedrørende deres sag – også selvom at nogle af disse oplysninger er i strid med den respektive ministers politiske holdninger.
 
Hvis væsentlige oplysninger kan skade en politikers sag, skal disse også fremlægges. Det skal dermed ikke længere være muligt udelukkende at fremlægge positive oplysninger, som vil være lukrative for en konkret sag.
 
LÆS OGSÅ: Venstrefolk vil have fri husleje
 
“I en såkaldt beretning om ministres ansvar fastslår Folketingets Præsidium og Udvalget for Forretningsordenen, at en minister ikke alene bør undgå at fortie væsentlige oplysninger i en sag, men også skal sørge for at indhente og videregive sådanne uden hensyn til, om de understøtter vedkommendes politiske holdninger,” skriver Information.
 
Stine Brix er gruppeformand for Enhedslisten og udtaler, at den nye politiske norm kan sikrer en bedre lovkvalitet:
 
“Det handler om at forpligte ministrene mest muligt til at give folketingsmedlemmerne det bedst mulige grundlag for at træffe deres beslutninger. Ministrene støder jo under forberedelsen af lovene på rigtig mange ting, der kan tale både for og imod dem. Og den viden, de får i den proces, skal de nu dele med resten af Folketinget.”
 
LÆS OGSÅ: Riskjær afvist af Alternativet
 
Jørgen Grønnegaard Christen er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet. Han har i sin forskning arbejdet med ministres oplysning til Folketinget. Han udtaler til Information:
 
“Det er stadig en ministers ret at stå fast på at føre sin politik, uanset hvad den ene eller anden måtte mene – eller analyse og talsæt måtte vise.”
 
Ministrene skal altså have lov til at føre den politik, de støtter og arbejder for. Men hvis en sag behandles i Folketinget, har en minister pligt til at oplyse alle væsentlige oplysninger – også selvom, at disse kan skade vedkommendes sag.
 
Hvad mener du om den nye “politiske norm”?
 
Er det retfærdigt, at en minister skal fremlægge væsentlige oplysninger i en sag, hvis det kan skade vedkommendes politiske dagsorden?

 
Information 

Tags: