Offentlig transport skal være gratis

Offentlig transport skal være gratis

image title: 
Foto: Francis Dean/123RF
Det skal være gratis at køre med tog, busser og delebiler, og den offentlige transport skal samtidig være mere fleksibel. Det mener  folketingskandidat René Gade fra Alternativet.
 
Årsagen til forslaget bunder i et ønske om at redde miljøet og få folk til at flytte til landsdistrikterne.
 
“Vi bliver nødt til at give folk en grund til at flytte til landdistrikterne og motivere folk til at transportere sig på en måde, der er så hensigtsmæssig som muligt for miljøet. Det kunne være ved at gøre den offentlige transport gratis og mere fleksibel, og indføre gratis deleordninger for el- og brintbiler,” siger han til BT.

LÆS OGSÅ: DF: Engelske ord i reklamer skal beskattes

Men forslaget er midlertidigt kun en vision, siger Gade, og før den kan få politiske ben at gå, vil han afprøve tiltaget i en kommune.

“Det skal forsøges i en kommune, hvor folk flytter fra, og hvor den kollektive trafik ikke er fleksibel, i en flerårig periode. Så skal vi se, om det giver sorte tal på både den økonomiske, sociale og miljømæssige bundlinje,” siger han.

Men det er ikke Alternativets partipolitiske plan at gøre al offentlig transport gratis. Partiet ønsker at sænke priserne, men ikke at fjerne dem helt.

Dog mener René Gade, at man bliver nødt til at fjerne priserne helt i en flerårig periode , for at gøre sig nogle erfaringer.
 
“Alternativet vil sænke priserne på offentlig transport og kombinere det med større fleksibilitet. Men for at få det fulde perspektiv af, hvad en prissænkning kan bidrage til, er man nødt til at gå hele vejen og fjerne priserne i et afgrænset pilotprojekt,” siger han.
 
Hvad er din holdning til Rene Gades forslag? Skal vi have gratis offentlig transport?
 
BT

Tags: