Officielt: Sverige bliver kønsløse

Officielt: Sverige bliver kønsløse

image title: 
Foto: Oksix/123rf.com
Fra næste uge har det svenske folk ikke blot mulighed for at karakterisere mennesker som ’han’ og ’hun’. En tredje mulighed, det kønsløse pronomen ’hen’, bliver nemlig officielt en del af det svenske sprog, når den 14. udgave af den ordbogen Svenska Akademiens Ordlista udkommer.
 
’Hen’ er først og fremmest tilføjet ordbogen i et forsøg på politisk korrekthed, og det er derfor ikke unormalt, at det bruges i diverse svenske børnebøger. På samme måde har mange børnehaver også taget det til sig for at undgå de gængse kønsroller i den daglige gang.
 
Selvom vores naboland altså har indført et officielt intetkøn, skal man ikke regne med, at det samme kommer til at ske i Danmark. Det fortæller Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier-Andersen, til Ekstra Bladet.

”Vi følger med stor interesse med i, hvad der sker i Sverige. Men vi undrer os også over, hvordan vores nabofolk håndterer sproglig korrekthed. Det ligger dybt i den svenske sprogkultur at være politisk korrekt,” siger hun og fortsætter:

”Det er en meget anderledes fremgangsmåde, end vi har i Danmark. Vi lægger ikke i samme omfang vægt på at være politisk korrekte. Svenskerne tog for eksempel ordet 'negerkonge' ud af Pippi-bøgerne, og de har også ændret en række fuglenavne.”

Dansk Sprognævn har gennem tiderne modtaget flere henvendelser omkring kønsløse stedord, hvor udtrykket 'høn' blandt andet er blevet forslået.

Hvad mener du om det svenske ord ’hen’? Burde vi overveje at indføre noget lignende i Danmark?

Ekstra Bladet
 
Tags: 
Nøgleord: