Opkvalificer og efteruddannelse kan koste dig dyrt

Opkvalificer og efteruddannelse kan koste dig dyrt

Opkvalificering og efteruddannelser er i højere grad blevet aktuelt i jagten efter det nye job. Covid-19s indtrængen i det danske samfund har betydet, at konkurrencen om de ledige stillinger er blevet skærpet væsentligt. Danmark befinder sig på usikker grund, hvilket ligger pres på økonomien og mange danske virksomheder. Det er en udfordring for dem som står i en situation hvor de gerne vil skifte arbejde, branche, eller helt har mistet sit arbejdet - og derfor er på jagt efter et nyt. Dette stiller endnu højere krav til hvilke kompetencer man kan fremvise på CV’et. Virksomhederne oplever nemlig en væsentligt stigning i ansøgninger ved stillingsopslag, hvilket unægtelig stiller højere grad til den enkelte kandidats evne til at stikke ud fra mængden og kunne tilbyde de rigtige kompetencer.
Alt afhængigt af branchen, kan dette betyde at mange ser det som en nødvendighed at opkvalificere sig gennem kurser og efteruddannelse. Dette kan for nogle være en afgørende faktor for om man kommer i betragtning til en stilling eller ej. Det er dog langt fra alle kurser og efteruddannelser som faktisk gør dig mere attraktiv som kommende medarbejder og samtidig med dette kan det koste dig dyrt opkvalificere sig gennem kurser og efteruddannelse.
Måske du har mistet dit arbejde under Covid-19, eller leder efter nye udfordringer og overvejer om opkvalificering er vejen frem til en realisering af dette. I så fald kan du læse med videre her, og forhåbentligt blive lidt klogere på hvad du skal holde øje med.

Finansiering af efteruddannelse og kurser
Som nævnt tidligere, kan det være en kostelig affære at tilmelde kurser eller efteruddannelser med henblik på at forbedre sine kompetencer og CV. I flere brancher findes der en hel del opkvalificeringsforløb, som kan koste en månedsløn eller to - i sådanne tilfælde må man ofte finansiere dette via egen lomme.

Inden man går ud og kaster store beløb efter et kursus eller en efteruddannelse, Her det en god ide, at undersøge nærmere hvad der reelt set gør dig mere attraktiv som en kommende medarbejder. Tag eventuelt kontakt til relevante virksomheder som du kunne tænke dig at arbejde for, og hør dem ad hvad de forventer og ønsker af deres kandidater. Dette kan være ganske afgørende indikator for, om det kan betale sig at kaste sig ud i efteruddannelse. Dette er særligt en god ide hvis finansieringen skal komme via egen lomme. Man kan nemt stirre sig blind i alle mulighederne man kan finde på nettet, men måske det slet ikke er nødvendigt at gå ad den betalte vej. Der findes massevis af information på Google, hvor man med rette information og mod, faktisk kan opkvalificere sig selv inden for mange områder - ganske gratis. Det er selvfølgelig ikke alt man kan lære sig selv eller alle informationer som er tilgængelige. Hvor vidt dette kan lade sig gøre kommer meget an på branchen og hvilken type job som efterspørges.
Der findes altså alternativer til den betalte efteruddannelse. Er man f.eks. ledig, kan det på sigt lade sig at gøre at komme på betalingsfrie kurser gennem det offentlige, men muligheder og udvalget er ofte begrænset.

I bund og grund handler det om at gøre sit hjemmearbejde ordentligt og afsøge muligheder og hvad du kan få ud af det. Er du stadig overbevist om at efteruddannelse er vejen til dit næste arbejde og kan du ikke finansiere det med egen opsparing, anbefaler vi at du går ud sammenligner finansierings mulighederne via en sammenligningsportal, som f.eks. Pengeinfo.dk Dette kan være med til at sikre dig, at du får en så god lånepris som muligt. Men igen, kan det være en rigtig god ide at afsøge alternativer inden, særligt hvis det indebefatter et eventuelt lån til opkvalificere dine kompetencer. 

Du kan eventuelt lave en liste over muligheder og højere virksomhederne ad hvor meget værdi de mener det tilfører dig som en given medarbejder. Når du ved, hvilket slags job du søger, så kan du også finde opkvalificerende kurser, som du kan tage online. Disse kurser kan øge chancerne for arbejde, men også give dig muligheden for at søge andre stillinger end dem, som din uddannelse umiddelbart giver dig mulighed for. Det handler om at skille sig ud i en udvælgelsesfasen og udvikle sine kompetencer. Dog kan sådanne kurser som nævnt koste dyrt, så det handler om at se sig godt for.

Overvej alternative veje til dit nye job
Der findes et væld af sider online, som stiller alle ledige jobs op på en række. Dog kan det være en stor fordel at benytte sit netværk. Det kan være, at nogle af dine bekendte kender til en ledig stilling, som endnu ikke er lagt op. Det kan også være at de venlige mennesker i dit netværk kan gå direkte til chefen og anbefale dig. Sagt på en anden måde, så vil brugen af netværket give dig et forspring frem for de andre jobsøgende, som blot søger stillinger, som flere andre også har søgt og derfor gør det sværere at komme gennem nåleøjet til drømmejobbet.
Tags: