Oppustet mave? Sådan kommer du det til livs

Oppustet mave? Sådan kommer du det til livs

image title: 
Foto: Piotr Marcinski/123rf.com
Det er både irriterende og kan være smertefuldt at døje med oppustet mave. Nogle gange kan det skyldes hvad du spiser og hvordan dine måltider spises.

Ifølge Jacqueline Wolf, der er læge og adjunkt ved Harvard Medical School og har skrevet bogen ’A Woman’s Guide to a Healthy Stomach’ så er det især kulhydrater, der kan være svære for maven at fordøje. Det skriver mediet Prevention ifølge MSN. Særligt er det de fem sukkerstoffer; laktose, fruktose, fruktan, sukkeralkoholer og galaktaner, der kan skabe problemer i maveregionen.
Jacqueline Wolf har fem råd til, hvad man kan gøre, hvis man vil komme problemet til livs.

 1: Hold igen med mælkeprodukter
Mange mennesker døjer med laktoseintolerance. Et godt råd, hvis du ikke kan undvære mælkeprodukter fuldstændigt, er, at spise hårde oste, da de indeholder mindre laktose. Derudover indeholder yoghurt heller ikke så meget laktose, sørg dog for at gå efter den variant, der ikke indeholder meget mælkesukker. De fleste dagligvarebutikker har desuden ofte et stort sortiment af laktosefri produkter.

2: Begræns dit bær og frugt indtag
Både frugt og bær indeholder meget fruktose, hvilket kan være svært for maven at fordøje. Især frugter som honningmelon, æbler og pærer indeholder meget fruktose.

3: Vælg kornprodukter der ikke indeholder stivelse
Er synderen, der driller din mave fruktan? Så er det en god idé at skære ned på hvede, rug og byg i din kost. Vælg i stedet for at spise kulhydrater, der er mere mavevenlige som ris, majs og kartofler.

4: Vær opmærksom på sukkerfrie produkter
Din mave kan hurtigt reagere på stofferne i sukkerfrie mad- og drikkevarer. Det er især sukkeralkoholerne sorbitol, xylitol og mannitol, som kan være generende for maven, og i værste fald give diarre.

5: Hold dig fra bønner og kål
Som de fleste nok ved, giver kål og bønner luft i maven. Det er fordi det indeholder galaktaner, som giver luft i maven, og har du svært ved at komme af med luften, vil din mave både blive øm og oppustet.

Døjer du med oppustet mave?

MSN

 
Tags: 
Nøgleord: