Organdonation: Vil sætte ikke-donerer bagerst i køen

Organdonation: Vil sætte ikke-donerer bagerst i køen

image title: 
Foto: Tyler Olsen/123rf.com
Alle mennesker i Danmark bør automatisk blive registreret til at blive organdonor, når de fylder 18 år, og samtidig få retten til at melde sig fra organregistret. Men melder de sig fra, skal de også bagerst køen, hvis de en dag selv får brug for nye organer. Sådan lyder forslaget fra organdonorforeningen 7liv, skriver Kristeligt Dagblad.
 
”Jeg synes entydigt, at der er blevet fokuseret for lidt på de mennesker, hvis liv og livskvalitet er betinget af, at der er tilstrækkeligt med organer til rådighed. Dét er problemet. Organdonation har i høj grad handlet om den enkeltes rettigheder frem for de forpligtelser, der er forbundet hermed,” siger Peter J. Hancke Rossel, bestyrelsesmedlem i 7liv.
 
Organdonorforeningen, 7liv, blev stiftet i 2013 i forbindelse med at fjerne ventelisterne til organdonation.
 
I dag skal man aktivt tilmelde sig organdonorregistret for at blive donor, samtidigt har alle danskere ret til at modtage et organ - det er denne ordning 7liv vil ændre på med sit forslag.
 
LÆS OGSÅ: Skal der afgift på røde bøffer?

”Det er en argumentation mod free-riders. Hvis man selv vil efterstræbe at modtage et organ, men ikke aflevere, kører man på fribillet. Man ønsker ikke at bidrage til den sociale aktivitet, der er forudsætningen for, at vi har organer til rådighed. Derfor er argumentationen, at så bør den person komme sidst i køen,” siger Peter J. Hancke Rossel.
 
Professor i anvendt etik ved Aalborg Universitet og medlem af Det Etiske Råd, Thomas Ploug, er ikke enig i 7livs forslag, og slet ikke med tanken bag et kø-system ved organmodtagelser:
 
”Vi har mange solidariske systemer i Danmark, hvor vi accepterer, at folk af forskellige grunde ikke kan stille noget til rådighed, selvom de kan modtage. Vi giver for eksempel blod til mennesker, der ikke er bloddonorer, måske fordi de er panisk bange for nåle eller synes, det gør ondt. Hvad så med det menneske, der måske har en sygdom, så man ikke kan bruge vedkommendes organer? Skal det være sådan generelt i samfundet, at hvis du stiller meget til rådighed, skal du også have meget?” siger Thomas Ploug.
 
Hvad mener du? Skal man ændre ordningen, så man automatisk bliver registeret som donor?
 
Kristeligt dagblad 
Tags: 
Nøgleord: