Overgangsalderen er ligeså slemt som rygning

Overgangsalderen er ligeså slemt som rygning

image title: 
Foto: Yaroslav Veretin/123rf.com
Når kvinder går i overgangsalderen, så svækkes lungerne i samme omfang, som hvis de havde røget 20 cigaretter om dagen i ti år.
 
Det viser et nyt studie, der trækker på data fra Instituttet for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
 
”Lungernes kapacitet bliver mindre med alderen hos alle mennesker. Men det er første gang, at vi har tal på, at forværringen hos modne kvinder er så overraskende stor og falder 50 procent oveni det normale,” siger lektor, Vivi Schlünssen, fra Institut fra Folkesundhed, der har stået for den danske del af undersøgelsen.
 
Hæmningen af lungerne er især et problem, hvis lungefunktionen i forvejen er nedsat, fordi nogle kvinder har røget, har KOL eller astma.
 
Det kan derfor være sværere at trække vejret for tidligere eller nuværende rygere, viser undersøgelsen.
 
LÆS OGSÅ: Dette tænker kvinder under sex
 
”Resultaterne understreger, hvor vigtigt det er at passe godt på sine lunger også længe efter, at man har passeret klimakteriet. For den tilbagegang, der sker der, kan ikke senere rulles tilbage ved træning eller andet,” siger Vivi Schlünssen og fortsætter:
 
”Så mit råd til kvinder i den modne alder er, at de skal undgå at udsætte sig unødvendigt for partikler og andre former for luftforurening også på arbejdspladsen. Men først og fremmest skal de lade være med at ryge og undgå passiv rygning.”
 
Forskerene bag undersøgelsen peger på flere grunde til de opsigtsvækkende resultater. Den største forklaring er, at overgangsalderen medfører hormonelle ændringer, hvor især et fald i østrogenproduktionen kan medføre inflammation i lungerne og dermed sænke kapaciteten.
 
Der er 1438 kvinder, der har deltaget i undersøgelsen, som var mellem 25 og 48 år, da undersøgelsen startede og er siden blevet fulgt i 20 år.
 
Har du kunne mærke, at overgangsalderen påvirker dine lunger?
 
Metroxpress
Tags: