Overlæge fik en god idé: Reddede døende hjertepatient

Overlæge fik en god idé: Reddede døende hjertepatient

image title: 
Foto: Ivan Cholakov/123rf.com
En hjertepatients liv hang pludselig i en tynd tråd på hospitalet i Bodø i Norge. Patienten blev pludselig meget syg, og man havde akut brug for en bestemt hjerte-lunge-maskine, som der på dette tidspunkt ikke var nogen ledige af på hospitalet.
 
Det var der til gengæld på St. Olavs Hospital i Trondheim, dog gjorde afstanden mellem byerne på godt 1200 kilometer, det næsten umuligt for den døende patient at overleve.
 
Men inden man malede fanden på væggen, fik en overlæge på St. Olavs Hospital en desperat idé, som skulle vise sig at redde livet på den døende patient. Overlægen kontaktede nemlig forsvaret og bad om hjælp.

LÆS OGSÅ: Mor holdt datter fast, mens partner voldtog hende
 
”Vi havde lige spist frokost, da jeg modtog et opkald fra lægen ved St. Olav. Han fortalte, at det ikke var helt normalt, men at han ville høre, om vi havde mulighed for at fragte maskinen til Bodø,” fortæller Børge Kleppe, der er chef for det norske forsvars eskadrille 338 ifølge B.T. til den norske avis VG.
 
Og det viste sig, at overlægen havde valgt den helt rigtige dag at kontakte forsvaret på. For skæbnen ville, at det i forvejen var planen, at to af forsvarets fly skulle på øvelse i Rygge ved Oslo i det sydlige Norge. Ovenikøbet var et af flyene udstyret med en særlig tank, der gjorde det muligt at flyve med en minimal last.
 
I tanken var der lige nøjagtig plads til hjerte-lunge-maskinen, og fra da flyene lettede gik der ikke længe før, at hjælpen var fremme.
 
Maskinen var fremme på mindre end 25 minutter, og patienten overlevede. Patientens familie har efterfølgende skrevet et brev til det norske forsvar, hvor de takker for at være med til at redde livet på deres familiemedlem.
 
Burde man gøre mere for at redde liv på denne måde?
 
B.T.
Tags: