Overrasket? Her er det stærkeste køn

Overrasket? Her er det stærkeste køn

image title: 
Foto: Roman Samborskyi/123rf.com
Vi har længe været bekendt med, at kvinder lever længere end mænd, men nu viser det sig også, at kvinder lever længere under voldsomme levevilkår. Det skriver TV2.

En undersøgelse lavet på Syddansk Universitet viser, at I tilfælde hvor mennesker bliver udsat for de værst tænkelige levevilkår og sygdomme, overlever kvinderne længere end mændene. Dette er på trods af, at kvinder generelt bliver ramt af sygdom oftere end mænd.

Undersøgelsen står forskeren Virginia Zarulli bag. Hun er adjunk for Forskningsenheden for Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi på Max-Planck Odense Center på SDU, og har kigget på syv historiske befolkningsgrupper, hvor den forventede levealder var under 20 år.

”Vi undersøgte netop disse befolkningsgrupper på grund af de ekstreme forhold, som de blev udsat for. Herved kunne vi få svar på, om kvinder overlevede bedre end mænd under hungersnød og sygdom,” fortæller hun ifølge TV 2.

LÆS OGSÅ: Sådan får du et frækkere 2018

I seks ud af syv af tilfældene levede kvinderne længere end mændene. Det eneste sted, hvor det ikke var gældende, var slavehandlen i Trinidad, og det skyldes højst sandsynligt, at mændene her er mere værd end kvinderne, og man gør derfor mere for, at de bliver holdt i live.

Ifølge Virgina Zarulli er hovedårsagen biologisk betinget.

”Når nyfødte piger har en bedre overlevelse end nyfødte drengebørn, tyder det på, at det er en biologisk effekt frem for et resultat af sociale forhold. Den grundlæggende biologiske forskel i overlevelse bliver selvfølgelig påvirket af sociale forhold og det miljø, man opholder sig i, men resultaterne peger på en stærk biologisk forklaring bag forskellen i mænd og kvinders overlevelse,” forklarer hun.

En anden grund ti, at kvinderne kan overleve længere under forhold som hungersnød, mener forskerne, ifølge tidsskriftet Videnskab, skyldes, at kvinder har en større fedtprocent end mænd, ligesom østrogen har beskyttende elementer.

Er du overrasket over konklusionen?

TV 2
 
Tags: