Pas på: Denne medicin kan gøre dig til narkoman

Pas på: Denne medicin kan gøre dig til narkoman

image title: 
Foto: Viacheslav Iakobchuk/123rf.com
Smertestillende morfinpræparater og beroligende benzodiazepiner bliver ofte givet til patienter med smerter, søvnbesvær eller uro. Medicin, der begge er stærkt afhængighedsskabende.

Ifølge Ekstra Bladet får 400.000 danskere årligt morfin, hvoraf hver tiende bliver afhængig. Derudover er de danske læger også ofte rundhåndede med udskrivningen af benzodiazepiner - en dybt afhængighedsskabende nervemedicin, der bliver givet til patienter med søvnproblemer og angst.

Til trods for at politikerne længe har forsøgt at sænke udskrivningen af medicinen, så er der tilsyneladende lang vej endnu.
Ifølge overlæge og misbrugsekspert i Stofrådgivningen Henrik Rindom kan et langtidsmisbrug have store konsekvenser for patienter, der får benzodiazepin:

”Der er det med dem, fuldstændig som med alkoholafhængige, og tobaksafhængige, nemlig, at de aldrig kommer ud af det,” siger han til Ekstra Bladet og fortsætter: 

”De er så afhængige af det, at hvis vi tvinger dem ud af det, uden der bliver lavet en ordentlig handlingsplan, så forpester vi deres tilværelse.”

Han forklarer dog også, at han anerkender benzodiazepiner, såfremt de bliver brugt på den rigtige måde. Dog mener han, at problemet er, at man hurtigt udvikler tolerans overfor medicinen, hvilket gør, at man kan tåle mere og mere, og det resulterer i, at den gode virkning forsvinder. 

LÆS OGSÅ: Her er de sundeste fødevarer

Selvom Sundhedsstyrelsens retningslinjer siger, at midlerne kun må tages i korte perioder for at undgå afhængighed, så behandler flere læger patienter med lange pillekure for at løse søvn- og angstproblemer.

Det fører til, at flere patienter bliver misbrugere, og her kan de eksisterende offentlige tilbud være dårlige til at hjælpe folk ud af misbruget igen.

”Vi burde være bedre til at hjælpe de her patienter. Men sundhedssektoren interesserer sig generelt ikke for afrusning eller afgiftning. Og det gælder alle afhængighedsskabende stoffer,” siger Henrik Rindom.

Tager du sove- eller angstmedicin?

Ekstra Bladet 
Tags: