Pas på! Disse fødevarer kan være farlige

Pas på! Disse fødevarer kan være farlige

image title: 
Alena Brozova/123rf.com
En undersøgelse viser, at flere fødevarer skal behandles før de bør indtages, da de kan indeholde mange bakterier. Det gælder blandt andet frosne bær, fisk og æg.

En undersøgelse foretaget af Yougov for Søndagsavisen, viser, at mange danskere ikke ved, hvordan man egentlig skal håndtere almindelige fødevarer.

”Der er stadig danskere, der bliver syge af bakterier i den mad, de spiser. Der har vi i Fødevarestyrelsen stadig en opgave foran os med at informere folk om, hvordan de skal behandle en række fødevarer,” siger Inge-Lis Kyllesbæk, der arbejder med fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen.

Frosne bær bør koges

Frosne bær direkte i blenderen er altså et no-go, hvis lysten til smoothie skulle dukke op.

”Vi har haft sager med frosne hindbær, der gav sygdom, fordi de var forurenet med norovirus. Norovirus eller roskildesyge giver ondt i maven, opkastninger og diarré,” fortæller Inge-Lis Kyllesbæk.

Sundhedsstyrelsen har fundet hepatitisvirus på frosne jordbær. Denne virus kan give leverbetændelse.

”For at være på den sikre side anbefaler vi, at forbrugerne koger frosne bær i et minut, inden de spiser dem,” siger Inge-Lis Kyllesbæk og påpeger, at der ikke er de samme problemer med bakterier i friske bær, så de bør bare skylles godt.

LÆS OGSÅ: Slankekure kan medføre øget vægt

Fiskens holdbarhedsdato kan du ikke regne med

Det viser sig, at holdbarheds-datoen på fisk ikke holder, når det kommer ind på køleskabshylden. Fisk skal nemlig opbevares ved to grader, og bliver derfor hurtigere for gammelt.

Hvis du har en formodning om, at fisken er ved at blive fordærvet, kan du som regel lugte dig frem.

Rå æg

Hold dig hovedsagligt fra rå æg, da det kan indeholde salmonella. Sunde og raske mennesker kan dog sagtens tåle det i fødevarer som is, eller på den røgede sild.

Det skal desuden nævnes, at salmonella kan være meget skadeligt for personer med svagt immunforsvar.

”Jo yngre børn er, jo mindre udviklet er immunforsvaret, så helt små børn vil jeg ikke anbefale at smovse i en isdessert med rå æg. Og har man en sygdom, der nedsætter immunforsvaret, som gigt, diabetes, hjerte-kar-sygdom, kræft og så videre, bør man også være forsigtig,” fortæller hun.

Kendte du disse farlige fødevarer?

Søndagsavisen 
Tags: 
Nøgleord: