Pas på med at give adgang til private oplysninger

Pas på med at give adgang til private oplysninger

image title: 
Foto: scanrail/123rf.com
Flere apps på din smartphone kræver, at du giver godkendelse til, at de får adgang til privat information såsom din lokalitet eller dine kontakter.
 
I en undersøgelse, som er udført af analyseinstituttet Wilke for Ritzau fokus, svarer over halvdelen at de ’sjældent’ eller ’aldrig’ læser brugervilkårene, når de downloader en ny app.
 
Det svære for danskerne er, at der ikke er noget alternativ til at trykke godkend, hvis man vil gøre brug af appen. Derfor er der mange, som bare accepterer betingelserne.
 
Når man først har trykket godkend til brugerbetingelserne for den pågældende app, er der ingen vej tilbage. Og den almindelige danske bruger har ikke nogen ide om, hvad og hvor meget information der bliver taget, samt hvad de bliver brugt til.
 
LÆS OGSÅ: VIDEO: Gorilla redder 5-årig dreng

Men problemet ligger mere i, at mange apps beder om adgang til ting, komma som de i realiteten ikke har brug for.
 
”Der er mange apps, der vil have adgang til din lokation. Men hvorfor skal en lommelygte eller et spil egentlig vide, hvor du befinder dig?” siger Anette Høyrup, der er seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk til Jyllands-Posten.
 
Dette vil Europa-Kommissionen sætte en stopper for med den kommende lov om persondata, som vil sikre brugerne imod unødig dataindsamling.
 
”Med den sikres forbrugerne en reel kontrol med de data, de afgiver, og leverandørerne tvinges også til kun at indsamle de absolut mest nødvendige informationer om brugerne,” vurderer Anette Høyrup.
 
Ifølge Jyllandsposten skal den nye persondatalov træde i kraft i løbet af de næste to år, og sætte en stopper for, at der bliver indsamlet unødig information fra brugerne.
 
Har du styr på, hvilke oplysninger du opgiver, når du downloader en ny app?
 

Jyllands-Posten