PET overvåger iranske studerende

PET overvåger iranske studerende

image title: 
Foto: Jason Salmon/123rf.com
Den danske terrorlov er blevet strammet gevaldigt siden attentatet i København i februar, hvor Politiets Efterretningstjeneste (PET) blandt andet har fået beføjelser til at overvåge danskere i udlandet.
 
Nu viser det sig så også, at udenlandske studerende i Danmark bliver overvåget af PET. Efterretningstjenesten mistænker nemlig angiveligt regimer i udlandet for at sende personer hertil for at tilegne sig viden, som kan bruges til våbenprogrammer.
 
”Visse lande samt grupper og netværk søger ikke kun at erhverve produkter, men også viden og knowhow til deres våbenprogrammer ved at inddrage studerende, herunder ph.d.-studerende, på højere læreanstalter i den vestlige verden,” skriver PET i en mail til Berlingske.
 
LÆS OGSÅ: Danskere frygter ikke terror
 
Det er dog ikke alle udenlandske studerende, der behøver frygte at blive kigget over skulderen, for selvom PET ikke vil oplyse de overvågedes nationalitet, mener Berlingske at vide, at særligt iranske statsborgere er under opsyn.
 
Dette bekræftes af studiechef ved Aalborg Universitet, Preben Sørensen, der fortæller, at PET har forhørt sig om tre iranske studerende inden for de seneste to år. Københavns Universitet og Syddansk Universitet har tværtimod ikke hørt fra efterretningstjenesten, mens hverken DTU eller Aarhus Universitet ønsker at udtale sig i sagen.
 
Ifølge Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er det helt naturligt, at PET holder øje med iranerne på danske universiteter. Han påpeger desuden, at den danske efterretningstjenestes tilgang er langt mere pragmatisk end eksempelvis den norskes, der forrige år nægtede ophold til 52 studerende og forskere fra Iran.
 
Hvad mener du? Er det fair at mistænkeliggøre udenlandske studerende på baggrund af deres nationalitet?

 
Berlingske
Tags: