Politiker i stormvejr: Kun drenge må omskæres

Politiker i stormvejr: Kun drenge må omskæres

image title: 
Foto: Kongdet Langsiriwattanakul/123rf.com
"Jeg er for den religiøse og kulturelle frihed til at lade sit drengebarn omskære. Mvh Ida.” Sådan skrev Radikale Venstres Ida Auken på Facebook mandag, og den udmelding satte gang i debatten på både Facebook og Twitter.

Især komiker Lasse Rimmer var nysgerrig efter at høre bevæggrundene for at forskelsbehandle drenge og piger, hvilket resulterede i en Twitter-diskussion mellem de to, der blandt andet forløb således:

”Mener du, at man kan sammenligne mandlig og kvindelig omskæring en til en?” skrev Ida Auken henvendt til Lasse Rimmer, der ikke var sen til at give svar på tiltale:

”Mener du, at pigers kønsdele fortjener specifik lovbeskyttelse, mens drenges ikke gør?”

Diskussionen fortsatte herefter med flere argumenter for og imod fra de to lejre, inden speciallæge i børnesygdomme, Morten Staberg, blandede sig:

”Jeg har personligt behandlet drenge, der er blevet lemlæstet efter fejlslagne omskæringer. Hvorfor er der forskel?” skrev Morten Staberg på Twitter.

Det er langt fra første gang, at omskæring af børn er til offentlig debat. Tidligere har Radikale Venstre erklæret sig imod at omskære drengebørn, og Ida Aukens holdning står derfor for egen regning.

Det fastslår partiets sundhedsordfører, Christina Hersom, over for Metroxpress:

”Vi er et parti med plads til etiske diskussioner, og det her er en etisk diskussion. Jeg synes, den er vanskelig at være sort/hvid omkring. Personligt mener jeg, at det er vanskeligt at argumentere for, at man skal skære i sunde og raske drengebørn ud fra fornuft, men jeg mener ikke, at man bare kan kaste en kulturel og historisk praksis fuldstændigt over bord og sige, at halvdelen af verden så er barbarer.”

Bør man forskelsbehandle drenge og piger, når det kommer til omskæring? Bør staten overhovedet blande sig i sådanne religiøse og kulturelle skikke?

TV2.dk
Tags: