Psykisk syge soldater sendes i krig

Psykisk syge soldater sendes i krig

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Psykoser, depressioner og selvmordsforsøg er nogle af de mange lidelser, som de danske soldater har haft med i baggagen, da de blev sendt i krig.
 
Efter krigen er de psykiske lidelser blevet værre. Derfor efterlyser mange partier nu en bedre screening af soldater inden udsendelsen.
 
Det skriver Ugebrevet A4, der ifølge Information har aktindsigt i 161 anonymiserede erstatningssager, der er blevet afvist.
 
I ni af disse sager fremgår det, at forsvaret har sendt psykisk ustabile personer til krigsområder.
 
Både Socialdemokratiet og Konservative mener, at screening for psykisk sygdom hos soldater skal forbedres.
 
”Vi skal blive bedre til at screene soldater. Hvis forsvaret er i tvivl om, hvor vidt soldaterne er robuste, skal vi lade være med at udsende dem,” siger Bjarne Laustsen, der er næstformand i beskæftigelsesudvalget, til Ugebrevet A4, ifølge Information.
 
LÆS OGSÅ: Politiet har modtaget nye spor i Emilie-sagen

Forsvaret har styrket veteranindsatsen de seneste år, så soldaterne før og efter udsendelse, kan komme i kontakt med psykologer. De fleste tilfælde af psykisk sårbare soldater har været udsendt til Balkan, Irak og Afghanistan.
 
”Forsvaret gør alt for at sikre, at det er robuste soldater, der bliver udsendt. I rekrutteringen bruger vi helbredsvurderinger, spørgeskemaer og strukturerede interviews med en psykolog, der bruger sin ekspertise til at vurdere eventuel sårbarhed,” siger Jesper Helgesø, der er leder af Totalforsvarsarkivet Forsvarets Personeltjeneste i Karup, og fortsætter:
 
”På størstedelen af uddannelserne bruger vi desuden kognitive test. Vi arbejder med at forbedre udvælgelsen både i forbindelse med ansættelse og forud for udsendelse.”
 
Jesper Helgesø mener, at det skal være soldaternes nærmeste leder, der skal vurdere om en soldat er egnet til udsendelse, da han er den der kender dem bedst,
 
Skal screeningsprocessen blive bedre, så psykisk sårbare soldater ikke bliver udsendt?
 
Information