Røde vælgere: Samfundet er medskyldig

Røde vælgere: Samfundet er medskyldig

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf.com
Den danske befolkning er splittede i deres holdning til, om samfundet har et medansvar for det terrorangreb, som Omar Abdel Hamid El-Hussein begik i København for lidt over en måned siden.
 
Således viser en meningsmåling, som Wilke har foretaget for Jyllands-Posten, at 44 procent af den danske befolkning mener, at samfundet bærer et medansvar for den unge mands radikalisering, mens 44,5 procent mener, at ansvaret skal findes andetsteds.
 
Hvis man kigger nærmere på de adspurgtes politiske holdninger, tegner der sig dog et klart billede af forskellige holdninger fløjene imellem. Hele 54,9 procent af vælgerne i rød blok mener nemlig, at samfundet har et medansvar, mens blot 35,4 procent deler samme holdning blandt blå bloks vælgere.
 
Ifølge valgforsker på Aarhus Universitet, Rune Stubager, skal forklaringen på dette findes i en klassisk politisk skillelinje, hvor de venstreorienterede partier er mere tilbøjelige til at lede efter svar på samfundsniveau, mens det forholder sig anderledes på højrefløjen:
 
”På den anden side er den borgerlig-liberale tilgang, at individet selv bærer ansvaret – i dette tilfælde for radikaliseringen,” siger Rune Stubager til Jyllands-Posten.
 
LÆS OGSÅ: Regeringen terrorsikrer jødiske bygninger for 20 millioner
 
Imamen Fatih Alev oplever i særdeleshed den borgerlig-liberale tilgang i den politiske debat, og han mener, at islam som forklaring på radikalisering fylder for meget i det generelle billede:
 
”Jeg tror, at der er brug for lidt modvægt til den officielle fortælling, der næsten udelukkende fokuserer på de religiøse forklaringer. Derfor er det vigtigt med et stærkt budskab om, at de sociale forhold også har en vigtig betydning.”
 
Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, afviser dog Fatih Alevs holdning, mens også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i et interview nogle dage efter terrorangrebet gav udtryk for, at samfundet ikke har et medansvar.
 
Hvad mener du? Har samfundet et medansvar for radikalisering?
 
Jyllands-Posten

 
Tags: