Reduceret bistand: Panikløsning på vej?

Reduceret bistand: Panikløsning på vej?

image title: 
Foto: Franco Volpato/123rf.com
Ifølge Venstres udviklingsordfører, Jakob Elleman-Jensen, skal der fremover skæres 15 procent i den nuværende ulandsbistand, som lige nu lyder på 17 milliarder kroner årligt.

Den udmelding har fået flere af de store nødhjælpsorganisationer på banen, og de opfordrer nu til en omprioritering af støttekronerne. En af fortalerne er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm:

”Det verdensbillede, vi ser i dag, er meget anderledes end det, vi så for 15-20 år siden. Jeg er betænkelig ved, om vi får brugt ressourcerne godt nok,” siger han til Jyllands-Posten.

Andreas Kamm slår samtidig fast, at man bør nedprioritere lande med mindre akutte problemer for bedre at kunne hjælpe i krigszoner som eksempelvis Syrien. Den holdning deles af Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Dansk Røde Kors:

LÆS OGSÅ: Overvågning ved grænserne uundgåeligt

”Når man vil skære 2,6 mia. kroner og lave den mest dramatiske nedskæring i ulandsbistanden nogensinde, er jeg enig med Dansk Flygtningehjælp i, at så er man nødt til at se på hele ulandshjælpen.”

Hos Mellemfolkeligt Samvirke er man også åben over for en omprioritering, men generalsekretær Frans Mikael Jensen advarer samtidig mod kortvarige panikløsninger:

”Der er ingen grund til at lave en helt ny strategi hen over sommeren, men vi skal tilpasse bistanden de forandringer, der sker i verden. Det går vi gerne ind i en dialog om. Men man skal kun lave de justeringer, der skal til på den lange bane.”

Bør man omprioritere ulandsbistanden, som nødhjælpsorganisationerne foreslår? Er Danmarks bidrag generelt på et acceptabelt niveau?

Jyllands-Posten
Tags: