Religion er blevet ligegyldigt for danskerne

Religion er blevet ligegyldigt for danskerne

image title: 
Foto: bestdesign36/123rf.com
Religion kan være et svært emne at diskutere og kan dele en befolkning i to. Men en ny undersøgelse lavet af Epinion for DR i 2016 ser på danskernes holdning til religion, og hvad religion betyder for dem.
 
Undersøgelsen viser, at 17 procent af danskerne mener, at religion er vigtigt for dem. Dette svarer til mindre end hver femte dansker.
 
Dette kommer dog ikke bag på Brian Arly Jacobsen, der er religionssociolog og lektor ved Københavns Universitet.
 
”Religion er ikke specielt vigtig for danskerne, det ved vi også fra andre undersøgelser. Den har ikke den store plads i vores liv,” forklarer han til DR.
 
Men sammenligner man denne undersøgelse med en fra 2008, kan man se et markant fald. I undersøgelsen fra 2008, svarede 30 procent af danskerne, at religion var vigtigt i deres liv, hvilket svarer til næsten dobbelt så mange som i dag.
 
Mange danskere gjorde også brug af svarmuligheden ’hverken enig eller uenig’. Faktisk hele 30 procent satte kryds ved denne kategori.

Det mener Brian Arly Jacobsen, er det udtryk for alle tvivlerne i Danmark, og at en stor gruppe af befolkningen insisterer på, at de er ligeglade med, eller ikke vil tage stilling til deres forhold til religion.
 
”Der er en række forskellige motiver for ikke at erklære et tilhørsforhold. Et er, at vedkommende er religiøst søgende. Men klart de fleste tvivlere er hverken troende eller ateister, men simpelthen bare ligeglade. Det er en voksende gruppe, både i Danmark og resten af den vestlige verden,” siger Brian Arly Jacobsen.
 
Selvom kun 17 procent mener, at religion er vigtigt for dem, er der stadig paradoksalt mange danskere, der er medlem af folkekirken. Nemlig hele 76 procent.
 
”I bund og grund er der i Danmark en lav personlig religion, men en stabil kulturkristendom og en tendens til, at folk bruger af den religiøse værktøjskasse i forbindelse med personlig udvikling,” siger Marie Vejrup Nielsen, der er lektor i religionsvidenskab på Aarhus universitet, og bakkes op af Brian Arly Jacobsen.
 
”Mange danskeres forhold til kirken har at gøre med en national identitet snarere end en religiøs identitet,” slutter han.
 
Hvor religiøs er du?
 
DR
Tags: 
Nøgleord: