Ritt overvejer aktiv dødshjælp i Schweiz

Ritt overvejer aktiv dødshjælp i Schweiz

image title: 
Foto: Ernst Tobisch/ritt.dk
”Vi kunne bestemt godt forestille os at tage til Schweiz for at få hjælp til at dø,” udtaler 75-årige Ritt Bjerregaard ifølge TV2 til ugebladet Her&Nu.

Sidste år fik Ritt Bjerregaard konstateret kræft i endetarmen. Til trods for tre operationer, fik den tidligere folketingspolitiker i januar beskeden om, at kræften havde spredt sig til lungerne. Efter kemobehandling og en scanning viste det sig dog, at kræften ikke havde spredt sig yderligere.

Men Ritt Bjerregaard er stadig ikke kræftfri, og det har gjort, at hun nu er blevet forkæmper for aktiv dødshjælp.

”Det er nemmere for mig at tale om aktiv dødshjælp nu, end når jeg bliver meget syg. Før jeg ligger og er dårlig og forvirret. Det er vigtigt at have talt med andre om det. Jeg kan jo ikke være sikker på, at min mand Søren og jeg dør samtidig,” udtaler hun ifølge TV2 til ugebladet Her&Nu.

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen vil gøre Danmark røgfri

Ritt Bjerregaard og hendes mand, Søren Mørch, har for flere år siden fået lavet et livstestamente i tilfælde af, at en af dem skulle gå bort.

For kort tid siden fik Søren Mørch så et hjertetilfælde. I forbindelse med sin operation fik parret at vide, at han kunne risikere at blive lam, hvis kalken fra hjerteklappen rev sig løs.
Til den besked svarede Ritt Bjerregaard og Søren Mørch, at han ikke skulle reddes for enhver pris i tilfælde af, at operationen gik galt.

Ritt Bjerregaard har i længere tid kæmpet for aktiv dødshjælp i Danmark, men ved også, at det ikke er sikkert, at hun lever indtil det bliver lovligt i Danmark. Derfor har parret også besluttet, at de er klar til at vælge en anden løsning, i stedet for at være hjælpeløs og sengeliggende i en lang periode.

Hvad er din holdning til aktiv dødshjælp?

TV 2