Ryger? Det kan ødelægge din hørelse

Ryger? Det kan ødelægge din hørelse

image title: 
nito500/123rf.com/ INDEHOLDER REKLAME

Rygning er usundt og udover det skader lunger, hjerte, smagsløg kan det også medfører en række alvorlige sygdomme.

Det kommer næppe bag på det fleste, men hvad de færreste måske ved er, at rygning også kan skade hørelsen.

En ny japansk undersøgelse blandt 50.000 personer har fastlagt, at desto mere du ryger, desto dårligere bliver din hørelse.


Helt præcist har du 60 procent større risiko for at udvikle hørenedsættelse, hvis du ryger sammenlignet med ikke-rygere.

Det skriver DR.

LÆS OGSÅ: Usynlig sygdom rammer 200.000 danskere

”Det er en god undersøgelse, der ved at følge personerne i op til otte år med helbredsundersøgelser og høremålinger påviser, at rygere udvikler større høretab, og at høretabet bliver større, jo mere man ryger,” forklarer Michael Gaihede, der er overlæge ved Ørenæse-hals-afdelingen på Aalborg Universitetshospital, til P1 Morgen.

Sammenhængen mellem rygning og forværret hørelse skyldes åreforkalkning, der forekommer når man ryger.

”De celler, der opfanger lyd i det indre øre, er meget følsomme over for for eksempel nedsat blodforsyning og iltmangel – derfor kan de let gå hen og dø, hvis blodforsyningen nedsættes,” fortæller Michael Gaihede.

Det er ikke muligt at genvinde hørelse, hvis man stopper med at ryge, men det vil være muligt, at stoppe det i at udvikle sig yderligere.

Det skal understreges, at studiet udelukkende kan betragtes som en indikation, og det vil kræve nærmere forskning for, at kunne konkludere noget endeligt.

Kunne du tænke dig at kvitte smøgerne? Bliv røgfri med en e-cigaret allerede i dag.DR 


Tags: