Så dyr bliver benzinen for dig

Så dyr bliver benzinen for dig

image title: 
Foto: Oleg Dudko/123rf.com
De 12 olieeksporterende lande i Organisationen af Olieeksporterende Lande, Opec, besluttede sig onsdag aften for at skære i produktionen. Dette betyder, at oliepriserne vil stige markant, og priserne på benzin vil blive dyrere lige med det samme.
 
”Det, at råolien stiger med fem procent, betyder en stigning på 15-20 øre på standardprisen. Under den forudsætning at skatteministeren ikke gør noget, og at dollaren ikke ændres. Det store spørgsmål er dog, hvad der kommer til at ske efterfølgende,” siger investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, som regner med, at vi går flere prisstigninger i møde.
 
Den første prisstigning vil allerede kunne mærkes i løbet af nogle hverdage. Derfor skal alle danskere nu forberede sig på at give noget mere for benzinen.
 
Ifølge Per Hansen forsøger Opec at drive oliepriserne op, fordi landene i organisationen er presset økonomisk. Han vil derfor heller ikke afvise, at prisstigningerne vil fortsætte.
 
LÆS OGSÅ: Sprunget over i køen og vandt i lotto
 
”Jeg tror, at det bliver fulgt op af mere. Jeg tror, vi kommer til at se olieprisen stige mere de kommende måneder,” siger økonomen, som dog ikke forventer en ’eksplosion’ i prisen på olie.
 
”Inden for de næste par måneder kommer vi nok til at se en prisstigning i samme størrelsesorden som den første. Så den samlede effekt af det vi ved i dag, og før vi sætter nye perspektiver på og bliver klogere på processen, er ikke ret meget mere end 30-40 øre. Det koster selvfølgelig, men ikke noget, der kommer til at revolutionere hele verden,” siger Per Hansen.
 
Prisen på benzin afhænger af mange faktorer, såsom landets afgifter, prisen på råolie og kursen på den amerikanske dollar, som olien afregnes i. Alle disse faktorer kan gøre det svært at regne fremtidens benzinpris ud. Opec mangler desuden også at forhandle reduktionen i produktionen.
 
”Der er kun tale om rammeaftale i Opec, som skal vedtages om to måneder på det halvårlige ordinære møde i Wien for Opec-medlemmer. Man reducerer nu produktionen med 750.000 tønder, men der er ikke sat navne på, hvem der skal bære byrderne og reducere i olieproduktion,” siger Per Hansen.
 
Burde man satse mere på vedvarende energi – for at undgå prisstigninger som denne?
 
Ekstrabladet 
Tags: 
Nøgleord: