Så let kan du forebygge demens

Så let kan du forebygge demens

image title: 
Foto: rido/123rf.com
Sygdommen demens er en fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket. Man anslår, at der bor 70.000-85.000 mennesker i Danmark, der er ramt af demens, heraf har cirka 50.000 af dem Alzheimers. Og det ser stadig ud til, at der er lang vej, før man har en behandling, som kan kurere den alvorlige sygdom.

Hjerneforsker og professor ved Københavns Universitet, Maiken Nedergaard, fortæller, at der er meget, som lægerne kan gøre for at formindske symptomer og give patienterne et bedre liv, men at man stadig ikke er i nærheden af en egentlig behandling.

Til gengæld har hendes forskning vist, at hjernen renser sig selv for affaldsstoffer, når vi sover.

”Man kan stort set sige, at alle de sygdomme, man bliver demente af, det er sygdomme af en beskidt hjerne. Og det, min gruppe har fundet, er, at hjernen bogstavelig talt bliver vasket, når vi sover. Og det kan ikke foregå, når man er vågen,” fortæller Maiken Nedergaard til TV 2 og fortsætter:

”Som man bliver ældre, så bliver denne her opvaskemaskine mindre og mindre effektiv. Man sover også mindre og mindre. Og der er det super vigtigt virkelig at fokusere på sin søvn”. 

LÆS OGSÅ: Pift dit hjem op med nemme og flotte planter

Maiken Nedergaard præsenterede sidste år nye forskningsresultater, som viste, at renselsesprocessen i hjernen er dårligere hos personer, der lider af Alzheimers. Man håber derfor, at man fremover vil kunne se, hvem der senere i livet vil udvikle demenssygdommen, ved at scanne raske hjerner.

Her og nu kan forskningen dog kun bekræfte, at det er vigtigt, at man tager sin søvn alvorligt, især hvis man er oppe i alderen.

”Jeg er selv begyndt at tage min egen søvn meget alvorligt, efter vi har fundet de her data,” siger Maiken Nedergaard.

Hvor mange timers søvn får du hver nat?

TV 2
 
Tags: