Så mange danskere dør af søvnmangel

Så mange danskere dør af søvnmangel

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Ifølge søvnekspert Mikael Rasmussen kan man ikke understrege nok, hvor vigtigt en god nats søvn er for dit helbred. Faktisk reagerer din hjerne på samme måde, hvis du er vågen i mere end 18 timer, som den ville gøre, hvis du havde en alkoholpromille på 0,5 procent. Du mister din hukommelse, din ydeevne bliver nedsat, og du får svært ved at undgå negative tanker.
 
Lider du først af søvnmangel er det også svært at slippe af med det, hvilket kan være livstruende for dit helbred.
 
Søvnmangel er desuden en af de hyppigste årsager til, at danskerne dør tidligt, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Det skyldes, at der er en masse følgesygdomme forbundet med søvnløshed som diabetes, hjertekarsygdomme, og længerevarende søvnproblemer kan give store psykiske mén.

LÆS OGSÅ: Det betyder dine drømme

I rapporten fremgår det, at 750 danskere hvert år dør som følge af manglende søvn, og tallet overrasker ikke søvneksperten Mikael Rasmussen:

”Det er hamrende farligt. Søvnløshed er som en ond spiral. Lider du først af det, er det svært at slippe af med igen. Din krop vil associere søvnløsheden med din seng, og du vil blive angst for, om du nu kan sove, hver gang du ligger dig i den,” siger han til TV2.

Vil du styrke dit helbred skal du have mindst seks timers søvn per nat. De fleste danskere har brug for syv til otte timers søvn. Kun 20 procent skal bruge enten mere eller mindre, hvilket dog er genetisk betinget.

Der er meget, man selv kan gøre, hvis man lider af søvnmangel, der er dog én ting, Mikael Rasmussen mener er vigtigt, nemlig at forberede din krop på søvnen:

”Danskerne er alt for aktive, inden de går i seng. De har travlt med mobiltelefoner, email og Netflix, og det stresser hjernen. Læg alt det fra dig en halv til en hel time, inden du skal sove. Du skal forberede din krop på søvnen. Lyt til musik, skriv morgendagens gøremål ned eller tag dig et langt bad.”

Har du problemer med at sove om natten?

TV2
Tags: