Så meget kan du få i kompensation på rejsen

Så meget kan du få i kompensation på rejsen

image title: 
Francis Dean/123rf.com

Det kan være en jungle at finde ud af, hvornår du er berettiget til at få kompensation som følge af en forsinkelse med offentlig transport.

Ifølge Asta Ostrowski, der er seniorrådgiver hos forbrugerrådet tænk, skyldes uoverskueligheden blandt andet, at forskellige selskaber har forskellige rejsegarantiordninger.

”Hvert selskab har hver deres rejsegarantiordning, og der er en udfordring, synes vi, fordi det kan være svært at finde ud af, hvilken rejsegaranti man har,” siger Asta Ostrowski til Metroxpress og fortsætter:


”Rejsegarantien gælder nemlig kun for én rejseform, men vi så gerne, at der dels var en sammenhængende rejsegaranti på tværs af transportformerne.”

Nedenfor fremgår dine rettigheder, ved forsinkelse med enten bus, tog eller metro.

Forsinket med DSB, herunder S-tog samt fjern-og regionaltog
Hvis du er mere end 30 minutter forsinket, har du ret til at modtage kompensation.

Følgende kompensationsregler gælder:
- 30 minutter: 25 procent af billettens pris
- 60 minutter: 50 procent af billettens pris
- 90 minutter: 75 procent af billettens pris
- 120 minutter: 100 procent af billettens pris

DSB’s basis rejsegaranti gælder hvis du rejser med kontantbillet, klippekort, rejsekort, ungdomskort, årskort, erhvervskort eller pendlerkort. Har du et pendlerkort vil du automatisk modtage kompensation ved forsinkelse.

LÆS OGSÅ: Tjekker du din lønseddel? Så mange bliver snydt

Forsinket med Arriva
Hvis du er mere end 30 minutter forsinket, kan du også her modtage kompensation enten af økonomisk karakter eller i form af en rejsegarantibillet til samme strækning.

Du er dækket af Arrivas Basis rejsegaranti, hvis du rejser med en kontantbillet, rejsekort, klippekort. Hvis du derimod har et pendlerkort, periodekort eller ungdomskort kan du tilmelde dig Arrivas Pendler Rejsegaranti.

Forsinket med Metro
Hvis din metro er mere end 30 minutter forsinket, kan du tage en taxa til destinationen på op til 200 kroner på metroselskabets regning. 

Forsinket med bus
Hvis du rejser med Movia, Midttrafik, Sydtrafik, FynBus, Nordjyllands Trafikselskab og Bornholms Trafikselskab og er mere end 20 minutter forsinket, kan du modtage kompensation. Du kan ligeledes få kompensation, hvis bussen kører forbi stoppestedet og der er 20 minutter til næste stop.

Derudover gælder følgende kompensationsregler:
-       Movia: Dækker taxaregningen til planlagte destination på op til 300 kroner.
-       Fynbus: Dækker taxaregningen til planlagte destination.
-       Midttrafik, Sydtrafik og Nordjyllands Trafikselskab: Dækker taxaregning eller kørsel med privatbil op til 50 kilometer. Kørsel med    privatbil beregnes efter statens kilometertaks.
-       Bornholms trafikselskab: Dækker taxaregningen til din planlagte destination, men hvis du ikke har et abonnementskort, er der fradrag i forhold til selskabets kontanttaks på strækningen.

Kendte du kompensationsreglerne?

Metroxpress