Så syg kan du blive af 5 sekunders-reglen

Så syg kan du blive af 5 sekunders-reglen

image title: 
Foto: citalliance/123rf.com
Forskere fra Rutgers University i New Jersey har for nyligt påvist, at madvarer der falder på gulvet kan blive fyldt med bakterier på mindre end et sekund. Det afhænger dog af, hvilken overflade maden bliver tabt på, samt typen af mad og hvor meget fugt maden indeholder.

De gyldne fem sekunder har som sådan ikke noget videnskabeligt grundlag, og det vides endnu ikke, hvor reglen stammer fra. Den er ifølge mediet Independent meget populær i Vesten.

”Populært sagt siger reglen, at det er ok at spise føde, der har været tabt i kort tid, for bakterierne skal bruge tid til at flytte sig,” siger forskeren Donald Schaffner fra Rutgers Universitet.

Forskerne brugte flere forskellige slags overflader i eksperimentet, hvortil alle overflader var inficeret med en bakterie, der ligner salmonella.

Baseret på 2.560 forskellige eksperimenter var resultatet af forsøget tydeligt. Vandmelonen, som består af 90 procent vand, fik den højeste grad af smitte.

LÆS OGSÅ: I denne by er danskerne mindst lykkelige

Bakterier har ingen ben, men bevæger sig med fugtigheden. Derfor kan man ifølge professor Schaffner fastslå, at jo fugtigere en fødevare, desto højere er chancen for at den bliver smittet.
 
”Fem-sekunders reglen er en betydelig oversimplifikation, af det, som virkelig sker, når bakterier flyttes fra en overflade, til tabt mad,” konkluder Schaffner, og tilføjer:

”Bakterier kan forurene med det samme.”

Vil du stadig benytte dig af fem-sekunders reglen?

BT 
Tags: