Sådan bekæmper du skimmelsvamp

Sådan bekæmper du skimmelsvamp

Denne artikel indeholder annonceret indhold.

Har du selv stået midt i en renovering og opdaget, at store dele af huset var angrebet af skimmelsvamp? Eller måske kender du nogen. Skimmelsvamp er mere udbredt, end de fleste tror. Og selvom det er en genstridig svamp, der ikke overgiver sig uden kamp, er der alligevel lys for enden af tunnelen.

Skimmelsvamp kan have sundhedsmæssige konsekvenser for både børn og voksne. Symptomer på skimmelsvamp kan variere. Ingen mennesker er ens, og derfor reagerer vi også forskelligt. Det kommer naturligvis også an på, hvor stor skimmelvækst, vi taler om.

Derfor får du lige et par gode råd med på vejen – uanset om du skal til at renovere eller bare gerne vil passe på dit hus helt generelt.
 

Få hjælp fra professionelle fagfolk

Som nævnt er skimmelsvamp ikke sådan lige at få bugt med. Derfor kan det ofte kræve professionel hjælp. Når du hyrer et firma til at stå for fjernelse af skimmelsvamp, medbringer de ikke kun det rigtige udstyr, men også en god portion erfaring.

De kender svampens vækstmønster og ved ofte lige præcis, hvor man også lige skal tjekke for skimmelsvamp. Derudover arbejder de ofte efter en helt fast proces, hvor intet bliver overset: undersøgelse, afdækning, afrensning og rengøring.

Når du hyrer professionelle fagfolk til opgave, kan du med fordel spørge ind til deres arbejde med kvalitetskontrol. Mange tester eksempelvis igen efter afrensningen for at sikre, at den var tilstrækkelig. Lige som med mennesker, er ingen huse ens. Derfor kan afrensningens effekt også variere.

Den ekstra kontrol kan være lige netop det, der sikrer dig og din familie mod endnu et skimmelangreb i den nærmeste fremtid.
 

Hvad kan du selv gøre?

Du kan naturligvis også selv kaste dig ud i fjernelsen af skimmelsvamp. Det anbefales dog kun på meget små områder. Ellers hedder det altså professionel hjælp.

Der, hvor du dog selv kan gøre en forskel, er i forebyggelsen. Skimmel lever bedst i fugtige omgivelser. Derfor er for meget fugt i hjemmet din værste fjende. Vil du også gerne så vidt muligt undgå fugt i dit hjem? Det kan gøres på mange måder. Du få lige en liste med et par klassikere:
  • Hæng vasketøj til tørre udendørs
  • Tænd emhætten ved madlavning
  • Luft ud og få tørret op i forbindelse med bad
Derudover er udluftning også en vigtig spiller i kampen med fugt og skimmelsvamp. Astma-Allergi Danmark anbefaler, at vi alle lufter ud fem til ti minutter ad gangen tre gange i løbet af dagen. Får du gjort det? Mindre kan selvfølgelig også gøre det. Men sæt endelig barren højt og sigt efter et rigtig sundt indeklima for dig og din familie.
 

Vær opmærksom på ændringer i indeklimaet

Med de simple tiltag er du godt på vej til at sikre dit hjem mod potentiel vækst af skimmelsvamp. Du skal dog alligevel være opmærksom. Læg mærke til om lugten ændrer sig, om der kommer plamager på vægge eller om familien udvikler astmalignende symptomer. Så kan det være en god idé at sætte en undersøgelse for skimmelsvamp i gang.

 
Tags: