Sådan bliver du klar til din første dykkerferie

Sådan bliver du klar til din første dykkerferie

Over de seneste 20 år er livet under havoverfladen blevet mere eller mindre allemandseje. For 20 år siden var det kun de sejeste vovehalse, som begav sig ned mod havets bund, men i takt med teknologiske fremskridt er det blevet noget rigtig mange – specielt ”almindelige” mennesker - drømmer om at få lov til at opleve.

Der er mange forkerte idéer om, hvordan man bedst lærer at dykke og, hvad man skal være opmærksom på inden man tager på dykkerferie første gang.

Her får du en hurtig gennemgang af, hvad eksperterne anbefaler, du skal være opmærksom på inden du begiver dig ud på dit første undervandseventyr.

Er det overhovedet sikkert?

Ja! Det korte svar her er et klart ja. Som en dykkerinstruktør engang sagde til mig: ”Det svarer til at gå over vejen. Der er nogle klare regler du skal følge og, hvis du følger dem, så er der ingen risiko”.

De 3 grundregler, som mange dykkerinstruktører bruger, er: Hold aldrig vejret når du har udstyr på, aldrig gå udover dine grænser i træningen og kild aldrig stenfisken.

Selvom antallet af dykkere er steget eksponentielt de seneste 20 år, er antallet af dødsulykker med dykkere faldet dramatisk. Så det skal absolut ikke være af sikkerhedsmæssige årsager, at du dropper dykkerferien. Og børn fra 12-15 år og opefter kan også sagtens være med.

Overvej nøje, hvor du gerne vil dykke – så får du mest ud af det

Der er næsten uendeligt mange fede lokationer, hvor du kan få smukke og mindeværdige oplevelser under vandet. Når du skal på din næste dykkerferie, er der selvfølgelig nogle forholdsvis gængse ting du kan overveje inden du vælger, hvor det skal foregå. Her får du lige et par af dem:

Topografi: Der er mange ting at opleve i verdens have. Der er koralrevene, skibsvrag, huler, planter og masser af dyr. Tænk over om der er nogle af disse du har mere lyst til at se, og book din tur baseret på dette.

Sigtbarhed: I havet er der stor forskel på sigtbarheden afhængig af, hvor du dykker. Nogle steder kan du ikke se længere end 0,5 m, hvor du andre steder kan se op til 30 m. Ofte er det i tropiske klimaer, hvor sigtbarheden er størst, men vurdér hvad du helst vil se, og dernæst om du kan se det, hvor du planlægger at tage hen.

Der er mange flere ting at overveje, og dette er kun et par ting, du kan undersøge, inden du beslutter dig for en destination. Men pointen er bare at, selvom havene er blå og smukke fra oven, skal du altid lige undersøge, hvad der foregår under overfladen inden du punger ud for en dykkertur.

Få styr på udstyret

Der er meget forskelligt udstyr du kan tage i brug, når du skal dykke. Her skal du undersøge havtemperaturene på destinationen, så du ved om du skal bruge en våddragt eller om normalt badetøj er nok. Undersøg sigtbarheden, så du ved om du skal bruge en dykkerlygte. Skal du have et kamera, der er lavet til at tage undervandsbilleder?

Der er mange ting, der kan spille ind her og i mange tilfælde kan du få en gennemgang af det vigtigste dykkerudstyr du skal have med fra arrangørens side, men undersøg også om du kan klare det selv billigere hjemmefra.
Tags: