Sådan får du bilen vinterklar

Sådan får du bilen vinterklar

image title: 
Kichigin Aleksandr/123rf.com

Vinteren er over os, med frost, sne og glatte veje. Læs med her og få styr på hvordan du gør din bil vinterklar.

Skift til vinterdæk
Har du endnu ikke gjort det, bør du naturligvis skifte fra sommerdæk over til vinterdæk. Har du dæk liggende hjemme, så husk at tjekke om mønsterdybden på dækkene er minimum 1,6 millimeter. 

Det er helt lovligt selv at skifte til vinterdæk. Det handler kun om, hvorvidt du føler dig kompetent nok til det. Et dækskifte på et værksted koster ofte mellem 200 og 700 kroner. Har du ikke plads til opbevaring af dine sommerdæk derhjemme, så kan du mod en merpris få dem opbevaret på værkstedet.
 
Er du ejer af helårsdæk, behøver du ikke nødvendigvis at skifte dem ud med vinterdæk. Bliver forholdene særligt slemme, kan du med fordel skifte til pigdæk. Du skal dog være opmærksom på, at pigdæk kun er tilladte i perioden fra den 1. november til den 15. april.

Undersøg lister, låse og vinduesviskere
Det er specielt vigtigt, at du får styr på, om vinduesviskerne fungerer korrekt. Særligt om vinteren er det vigtigt, at de virker optimalt, så sne, salt og vejsnavs ikke hæmmer dit udsyn, og øger risikoen for at blive involveret i en trafikulykke. Saltning, sne, nedfaldende blade og is nedslider nemt gummiet på dine vinduesviskere, så du skal sørge for at holde øje med dem i vintertiden.

Et andet smart tiltag du kan gøre er at smøre dørlisterne med en silikonestift, så du undgår, at gummilisterne går i stykker i kulden. Hvis du stadig har en manuel lås til din bil, kan det også betale sig at bruge lidt låseolie for at undgå, at låsen fryser til.

Beskyt mod rust
Specielt i vintertiden skal du sørge for at karosseriet er rent og velholdt, så din bil er bedst muligt beskyttet mod den skrappe vejsalt. Det kan du gøre ved at foretage en undervandsspuling af bilen.

Du kan også vælge at tage vedligeholdelsen af din bil til det næste niveau ved at investere i en polering. En polering beskytter nemlig også mod rustangreb.

LÆS OGSÅ: Influenzaen har indtaget Danmark

Kølervæske skal frostsikres
Du bør taget til et bilværksted for at få tjekket om bilens kølervæske er frostsikret. Kølervæsken bør være beskyttet således, at den holder mellem 25 og 35 minusgrader. Er den ikke det, er der en risiko for at slanger og køler kan gå i stykker, og det kan hurtigt gå hen og blive en dyr fornøjelse!

Foretag et olieskift
Når du skifter olie, forbereder du bilen på de kolde vintermorgener. En vinterolie til hård kulde går oftest under betegnelsen 5W – 40. Vær dog sikker på, at du ikke blander to forskellige olier sammen.

Sørg samtidig for, at udskifte oliefilteret, da det sikrer et korrekt olietryk i motoren. Spildolien og det brugte oliefilter skal afleveres på genbrugspladsen. Dermed belaster du ikke miljøet mere end højst nødvendigt.

Oplad batteriet
Sørg for at lade bilbatteriet helt op. Dette kan sker nemmest via en hjemmelader. Om vinteren er bilens strømforbrug til lys, elruder, ventilationsanlæg, sædevarme og vinduesviskere nemlig ekstra stort, eftersom de fleste gerne bruger sædevarme, mens de har fuld gang i ventilationsanlægget.

Afprøv bremserne
Du bør lave en bremseprøve, hvor du skal lægge mærke til om bilen bremser lige, og om der kommer mislyde fra bilen, når du bremser. Du bør desuden også tjekke, om bremsepedalen kan pumpes. 

Når du er igang, kan du også kigge efter om bremsevæskebeholderen er på det rigtige niveau. Den skal være imellem minimum og maksimum. Det er således, at jo mere slidte bremserne er, desto længere vil bremsevæsken komme ned.
 
Når væsken er under minimum, bør du få tjekket bremserne hos en mekaniker, hvor du bør få påfyldt mere bremsevæske, eller måske endda få udskiftet dine bremser.

Tjek lyset
Om vinteren er det ekstra vigtigt, at alle lys og lygter virker, og at de er rene for snavs og skidt. Du gør din bil vinterklar ved at skrabe lygterne rene for is og sne, inden du bevæger dig ud i trafikken. Dermed kan de andre bilister bedre kan se dig, og du bedre kan orientere dig efter forholdene på vejen.

Vinterudstyr
Skulle uheldet være ude, er der altid nogle bestemte ting som man bør have liggende i bilen. Disse ting inkluderer: tæppe, isskraber, lommelygte, førstehjælpskasse, værktøj til dækskifte, et ekstra dæk og startkabler.
 
Installér desuden en vejhjælps-app på din mobil, da den kan fortælle præcis hvor du befinder dig, i tilfælde af at du får brug for hjælp. Dermed bliver du mere klar til de glatte vinterveje.

Få styr på din bilforsikring
Sidst, men ikke mindst, er det særligt vigtigt, at du har styr på din bilforsikring om vinteren. Risikoen for bilulykker vil altid være forøget i vinterhalvåret - også selvom du har fulgt denne vinterguide.

Undersøgelser lavet af sammenligningstjenesten Samlino.dk viser, at prisen på bilforsikring afhænger af en lang række faktorer, herunder anciennitet, alder, skadeshistorik, biltype og bopæl. Det betyder, at selvom forsikringsselskabet Almindelig Brand er det billigste for nogle forbrugere, vil det ikke nødvendigvis være det, for en helt anden type forbruger.
 
Er din bil vinterklar?
 
Samlino.dk 
 


Tags: 
Nøgleord: