Sådan påvirker Trumps sejr din økonomi

Sådan påvirker Trumps sejr din økonomi

image title: 
Foto: nito500/123rf.com
Valgkampen i USA er nu ovre, og stik imod meningsmålinger og ekspertforudsigelser står Trump nu tilbage som sejrsherre.
 
Trumps sejr kan på både kort og lang sigt have effekt på danskernes pengepung, lyder det fra to økonomiske eksperter, TV 2 har haft kontakt med.
 
Vi skal ikke forvente en økonomisk krise, men det vil sandsynligvis udløse uro på de finansielle markeder, da det er uklart, hvilken økonomisk politik amerikanerne vil føre fremover.
 
Som det første vil Trumps sejr betyde, at danskernes aktieporteføljer og pensionsopsparinger vil lide.
 
Alle havde forventet, at Clinton ville vinde, men nu hvor Trump har vundet har det skabt stor usikkerhed.
 
”Det, der sker, er, at vi bliver fattigere. Aktierne generelt går ned, og dollaren går også ned, og da de fleste danskere har investeret i investeringsprodukter, der også er bundet op på den amerikanske dollar, bliver de også ramt på valutaen. Så faktisk får rigtig mange to hug i dag,” siger per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.
 
Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, er enig i, at det vil skabe uro på de finansielle markeder, men uddyber at effekten vil være minimal og på sigt vil aktiemarkederne rette sig igen.
 
LÆS OGSÅ: Peter Brixtofte er død

Desuden kan Donald Trump sætte en stopper for meget af samhandlen mellem Danmark og USA, da han er protektionist. At være protektionist betyder, at han vil beskytte mod udenlandsk handel, og sætte told og høje restriktioner på udenlandshandel for at styrke indlandshandel og beskæftigelsen.
 
”Danmark har en meget stor eksport til USA. Så hvis vi ser en verden, der bliver mere protektionistisk, hvis verden bliver mere lukket, så risikerer vi at miste handel til USA, og at den globale handel bliver mindre,” lyder det fra Las Olsen.
 
”På længere sigt vil det betyde en mindre vækst i økonomien, der vil være med til at gøre os alle fattigere,” siger han.
 
Men Trump-sejren betyder ikke kun dårlige ting for danskerne. Boligejerne i Danmark vil vinde på rentefronten.
 
På kort sigt vil renterne falde – men ikke massivt, da de allerede er meget lave. Men det vil blive endnu billigere at låne penge, vurderer begge økonomer ifølge TV 2.
 
”Vi kan allerede se, at de amerikanske renter er faldet 10 basispoint. Det indikerer, at boligejerne endnu engang vil blive mindet om, at renterne er lave - og at de vil forblive lave i lang tid endnu,” siger Per Hansen.
 
Synes du, der er flere fordele eller ulemper ved Trumps sejr?
 
TV 2
Tags: 
Nøgleord: