Sådan redder du en person med hjertestop

Sådan redder du en person med hjertestop

image title: 
Foto: Katarzyna Białasiewicz/123rf.com
Hver eneste dag får flere end 10 danskere hjertestop. De falder om på gaden, på arbejdet eller i hjemmet. Det er vigtigt, at de får hjælp hurtigst muligt, for hvert sekund der går uden genoplivning, falder chancerne for at overleve. Dog er der gode chancer for at overleve, hvis en person i nærheden kan træde til med førstehjælp.
 
Trygfonden har lavet en udførlig guide til, hvordan man udøver livreddende førstehjælp:
 
Undersøg for bevidsthed
Sørg først for, at alle omkring dig, inklusiv dig selv, er i sikkerhed. Undersøg herefter den tilskadekomne. Kan du få kontakt? Hvis ikke, er vedkommende bevidstløs. Råb om hjælp og læg ham/hende på ryggen.
 
Tjek vejrtrækningen
Er personen bevidstløs, er der risiko for, at tungen er faldet tilbage og har lukket luftvejene. Bøj hovedet let tilbage og løft hagen op, så tungen på den måde løftes væk fra bagvægge af svælget. Læg mærke til om brystkassen hæver og sænker sig. Lyt efter vejrtrækning. Du kan eventuelt lægge din kind ned mod vedkommendes mund for at mærke, om der er åndedræt.
 
Ring 1-1-2
Er du alene, skal du omgående ringe 1-1-2 og slå alarm. Er der andre på ulykkesstedet, så bed dem om at ringe. Du kan eventuelt slå telefonens højtalerfunktion til, og lade vagtcentralen guide dig gennem forløbet, til professionel hjælp dukker op.
 
Hent en hjertestarter
Er der en hjertestarter i nærheden af ulykkesstedet, vil vagtcentralen bede dig om at hente den. Du må dog KUN hente den selv, hvis du kan se den. Er I flere, kan du bede en anden om at hente den, mens du begynder på hjertelungeredning. Fortsæt, mens hjertestarteren aktiveres.
 
Hjertemassage
Før du giver hjertemassage, skal den tilskadekomne ligge fladt på ryggen på et hårdt underlag. Tryk midt på brystkassen, da dette vil pumpe blodet rundt i kroppen.
Placer din ene håndrod midt på brystkassen, placer den anden ovenpå og flet fingrene. Stræk armene. Giv hjertemassage - tryk 30 gange. Brystbenet skal trykke 5-6 cm ned hver gang. Slip trykket uden at miste kontakten mellem hånden og brystkassen. Tempoet skal svare til 100 - 120 tryk i minuttet. 
 
Kombineret hjertemassage og kunstigt åndedræt
Når du har trykket 30 gange på brystkassen, skal du give kunstigt åndedræt. Du skaber frie luftveje ved at bøje den tilskadekomnes hoved let tilbage og løfte kæben op. Hold for personens næse, og løft kæben op. Tag en normal indånding og pust luft ind i munden, til brystkassen hæver sig. Pust en gang til når brystkassen har sænket sig for at opnå to effektive indblæsninger.

Giv kombineret hjertemassage og kunstigt åndedræt i forholdet 30 tryk og 2 indblæsninger.

Fortsæt uden pauser indtil professionel hjælp overtager.

Har du helt styr på, hvordan man giver førstehjælp?
Tags: