Sådan sørger du for god vedligeholdelse af tag

Sådan sørger du for god vedligeholdelse af tag

Et tag over hovedet, er en essentiel del af din dagligdag, men nok ikke en du tænker så meget på til dagligt. Ideelt set er taget da også noget du ikke skænker for mange tanker, da dette tyder på, at der ikke er problemer med det i dagligdagen. Dog bør du nok have taget i tankerne, særligt når det gælder vedligeholdelse af det.
 
Et tag holder nemlig ikke for evigt, men god vedligeholdelse kan potentielt være med til at forlænge dets levetid betragteligt. Er du i tvivl om hvor du skal starte, hvor ofte du skal sørge for forskellig vedligeholdelse og hvad du skal have særligt fokus på, så følg med her, når vi giver dig et lynkursus i vedligeholdelse af tag.
 
Fordelene ved vedligeholdelse 

Der er en række fordele ved god vedligeholdelse af dit tag, men der er særligt to hovedgrunde det er godt at have i baghovedet. Dette gælder de æstetiske grunde og de økonomiske grunde. På økonomisiden kan man sige, at et nyt tag er dyrt, så at vedligeholde dit tag er ofte en økonomisk smart ting – også selvom vedligeholdelsen kan koste.
 
De æstetiske grunde er også ganske selvindlysende. Som vi skal se, drejer meget vedligeholdelse sig om at holde ting som mos og alger væk. Disse ting er ikke blot skadelige for taget, de er også grimme at se på. Det meste vedligeholdelse er altså både godt for øjnene og for pengepungen, så hav dette med i dine overvejelser omkring vedligeholdelse.
 
Halvårligt tjek 

Et af de store spørgsmål når det kommer til vedligeholdelse af tag, er hvor ofte du skal gøre noget. Dette er der selvfølgelig ikke noget klart svar på, da vind og vejr er skiftende og det er dette vind og vejr der tærer på taget. En god tommelfingerregel er dog at lave et halvårligt tjek af taget.
 
Dette kan med fordel gøres om foråret og efteråret. Her er vejret mere medgørligt end om sommeren og vinteren, så du kan lettere tjekke taget for skader og andet. Udover dette halvårlige tjek, er det også en god ide at tjekke efter særligt slemt vejr. I begge tilfælde er det du skal kigge efter mulige skader og hvordan dit tag generelt har det.
 
Rens for mos 

Som nævnt er en stor del af vedligeholdelse egentlig bare en slags tag-rengøring. Særligt mos, der i forvejen ikke er pænt at se på, kan have skadelige effekter på taget. Dette skyldes at det kan lede fugt ind under taget hvilket i sig selv er skadende og kan skade yderligere ved frostvejr.
 
Du skal dog være forsigtig når du fjerner mos. For meget gang på taget og højtryksspulere kan ofte gøre mere skade end gavn. Enten skal du nænsomt rense taget med en blød kost og vand, eller professionelle løsninger som algebehandlinger, der også tager mos.
 
Husk tagrender 

Et tag står aldrig alene. Det er en del af hele huset og spiller sammen med resten af det. En særlig vigtig del af dette, er tagrender. Tagrenderne leder vand sikkert og ordentlig væk fra taget, så der ikke kommer fugtskader rundt omkring. Det er derfor det er utrolig vigtigt ikke blot at vedligeholde taget, men også få udført en tagrenderens. Det største problem med tagrender er, at de let tilstoppes og forårsage vandskader på taget.
 
Blade, mos og andet løber ned i dem, og sagte, men sikkert, tilstoppes de. Dette er også en ting de bør tjekke ved dit halvårlige tjek. På den måde kan du komme problemet i forkøbet ved at fjerne tilstoppende ting løbende. På den måde vedligeholder du tagrenderne, og gennem dette taget, på en nem og sikker måde, og sikrer taget en lang levetid.
Tags: