Sådan sikrer du det bedste huskøb

Sådan sikrer du det bedste huskøb

(Annonce)
At købe hus er, som de fleste ved, ikke bare at finde et hus man vil have, overføre pengene, og så er den klaret. Der kan være mange faldgruber ved køb af hus, og her får du nogle af de vigtigste tips.

Hvor meget kan man købe bolig for

Nok næsten det vigtigste punkt ifm. en bolighandel er, om man har råd til både at købe huset, men også til at sidde i det, med den økonomi det medfører efterfølgende. Det hele hænger sammen med husstandens samlede økonomiske formåen, samt om man har en opsparing og evt. penge fra en anden bolig.

Køber man f.eks. et hus til 3,5 mio. kr., og er det opsparede beløb på 1,5 mio. kr., skal man lægge 2 mio. kr., hvis man regner med simpel hovedregning. For at låne de resterende penge, kommer der en lang række udgifter, som f.eks. oprettelse af lån, udgifter til en evt. boligadvokat, håndværkerudgifter mm. Udgiften til boligadvokat behøver ikke at være dyr. Der findes digitale boligadvokater, så alt foregår digitalt, hvilket gør prisen væsentligt billigere.

Et er selve købssummen, men banken vil altid have et overslag over familiens rådighedsbeløb efter udgifter pr. måned, for at kunne se, om det rent faktisk kan lade sig gøre, både at leve og betale tilbage på lånet.

Husets tilstand

Køber man et hus, hvor alt er i tiptop stand, vil der ikke være så mange udgifter, som hvis man køber et håndværkertilbud. Et hus kan også gemme på usynlige fejl og mangler, samt ulovligt udførte installationer, hvilket kan blive dyrt, hvis man overser det, fordi det ikke fremgår af den obligatoriske tilstandsrapport.

Her kan man investere i yderligere rapporter. Få evt. en uvildig byggesagkyndig til at give huset et gennemsyn, så evt. skader, fejl og mangler, som ikke findes i tilstandsrapporten, kan blive trukket frem i lyset.

Finder man tilstandsrapporten ufyldestgørende eller med fejl, skal man overveje at klage over den. Det gør man først til den byggesagkyndige, der stod for at udfærdige den i første omgang. Afvises den klage, kan man gå videre til Disciplinær- og klagenævnet for beskikkede bygningssagkyndige.

Tinglysning, kontakt til bank mm.

Er man ikke den store haj til tal og økonomiske termer, vil der være flere faldgruber, man kan udsætte sig selv for. Med en køberrådgivning fra en professionel, kan man få hjælp til de tekniske ting, der kan være svært at sætte sig ind i. En advokat til boligkøb kan i dette tilfælde være en billigere løsning, end hvis man begår en fejl undervejs.

Er man ikke sikker på hvordan man sikrer at købsaftalen er som den skal være, eller er gennemgang og tinglysning af skøde og refusionsopgørelse, ord, der lyder som et fremmedsprog, er det vigtigt at skaffe hjælp på den ene eller anden måde.

Husk ejerskifteforsikring

I langt de fleste bolighandler, er der en aftale om ejerskifteforsikring, og i langt de fleste tilfælde, deles prisen på forsikringen mellem køber og sælger. Det er en god måde, for begge parter, at få sikkerhed for, at problemer med boligen, der ikke er blevet omtalt ifm. huskøbet, men først er opdaget efterfølgende, ikke giver en meget høj omkostning. En ejerskifteforsikring er ikke lovpligtig, men en rigtig god ide at købe.
Tags: