Sådan styrker du din hukommelse

Sådan styrker du din hukommelse

image title: 
Foto: Ion Chiosea/123rf.com
Vi kender de alle sammen: Den pinlige situation, hvor du ikke kan huske et navn på en bekendt, som du har mødt flere gange. Eller den situation hvor du modtager en SMS, hvor der står ’Er du på vej?’ og kommer i tanke om, at du har lavet en aftale med en ven.

Det kan godt virke lidt tilfældeligt, hvilke ting vi kan huske, og hvilke ting vi glemmer, men vores hukommelse er alt andet end tilfældig, skriver Prevention.com

”Det, der også er interessant ved menneskets hjerne, er, at vi har flere hukommelsessystemer. Det giver mulighed for en række parallelle bearbejdelsesprocesser, når det kommer til at lære og huske forskellige ting og informationer,” forklarer David Sweatt, der forsker i hjernen og hukommelsen ved University of Alabama Birmingham.

Når helt ny information, som et navn eller en dato, slipper ind i korttidshukommelsen, kan vi hurtigt glemme det, hvis ikke hukommelsen holder fast i informationen og bearbejder den.

”Et minde kan blive stærkere, hvis flere og flere aspekter af oplevelsen bliver knyttet sammen til ét minde,” siger David Sweatt.

LÆS OGSÅ: Sådan redder du en person med hjertestop

Hvis du vil styrke et minde, skal du prøve at huske farven på et objekt, hvilken mad du spiste eller hvilken sang der blev spillet, da situation udspillede sig. Hvis ikke din hjerne har lignende oplysninger at støtte sig op af, er det sandsynligt, at du glemmer det.

Det kan dog også betyde noget for hukommelsen, hvilken følelse man havde på et bestemt tidspunkt. Især ekskæresters navne er ofte noget man husker, idet man forbinder navnet med en bestemt følelse. Det er derfor nemmere at huske andre, der hedder det samme, eller nogen der frembringer samme følelse.

”Når du hører en persons navn, så forsøg at forbinde navnet med en anden person, som har samme navn – måske en ekskæreste, du hadede, eller en kollega. Når du laver en forbindelse med de to David’er, vil du også huske netop den David,” siger David Sweatt.

Selvom hukommelsen ofte er selektiv, så kan den altså hjælpes på vej ved hjælp af små tricks.

Hvilke teknikker bruger du til at huske?

Søndagsavisen
Tags: 
Nøgleord: