Sådan undgår du at blive snydt af falske hjemmesider

Sådan undgår du at blive snydt af falske hjemmesider

Julegaveindkøb kan lige pludselig gøres en del lettere, hvis man klarer dem over nettet. Men det kan hurtigt blive en dyr(ere) fornøjelse, hvis man ikke ser sig for. Enten fordi du ender med at købe en kopivare, bliver snuppet af SKAT, eller fordi gaven aldrig kommer frem.

Samtidig er det ikke længere end garanti at holde sig til danske domæner. Ifølge e-mærket, der er den danske certificeringsordning for webshops, er de udenlandske svindlere nemlig i stigende grad begyndt at bruge danske domæner – altså .dk-hjemmesider – til at narre danskerne.

LÆS OGSÅ: Firma gav alle medarbejdere 680.000 kr

På e-mærkets hjemmeside kan du slå hjemmesider op på populære mærker, som eksempelvis nike, og se om de er reelle nok, ligesom du også kan indberette svindlersiderne. E-mærket indberetter to gange om året svindel-hjemmesider til bagmandspolitiet.

Du kan ved hjælp af et enkelt eller to klik med musen hurtig afsløre, om en hjemmeside er fup –  det kan du læse mere om herunder, hvor TV 2 har samlet en række gode råd til at undgå at blive snydt.

DANSKE KONTAKTOPLYSNINGER
En troværdig webshop har troværdige kontaktoplysninger. Kig derfor efter et dansk telefonnummer, en dansk kontaktside og en dansk email-adresse.   

ENGELSKE ORD OG STAVEFEJL
Fupsider indeholder ofte mange stavefejl. Er sætningerne er mærkeligt formuleret, indeholder engelske udtryk og i nogle tilfælde er det rene volapyk er det højst sandsynligt fup. Hold især øje med kontaktsiden, beskrivelsen af betingelser og ’om os’-siden.

E-MÆRKET
E-mærkets logo på en webside ikke nogen garanti i sig selv for, at siden er troværdig. Mærket er nemt at kopiere ind på sin hjemmeside. Tryk på e-mærket på siden. Bliver du sendt videre til unik certifikathjemmeside, er den god nok.

PAS PÅ KENDTE LOGOER
Logoer kan nemt forfalskes – også kreditkortlogoer. Så vær kritisk.

HOLD ØJE MED DOMÆNENAVNET
Ofte benytter svindlerne sig af domænenavne, som indeholder et specifikt produkt, produktserie eller et velkendt brand. Sådan snyder svindlerne Google til at tro, at websiden er relevant, når brugere søger på ’Canadian Goose’. På den måde får de en højere Google-placering.

Derudover: Hold øje med om domænenavnet skifter, når du trykker enter i browseren - hvis den gør, er du på vej ind på en fup-hjemmeside.

SLÅ HJEMMESIDEN OP
Ofte kan man slå ejeren af en webside op via en whois-søgning (hvem er) for på den måde se, hvem der står bag siden.

CVR-NUMMERET
Virksomheder, som ønsker at sælge noget i Danmark, skal være CVR-registreret. Desuden skal CVR-nummeret være synligt i netbutikken. Langt de fleste fup-webshops har ikke et CVR-nummer, og du kan desuden hurtigt tjekke om det nummer, der eventuelt er oplyst på websiden, findes på cvr.dk.

BRUG TRUSTPILOT
Slå webshoppen op på Trustpilot. Er folk tidligere blevet snydt, fremgår det normalt her. Det er dog ikke alle fupsider Truspilot fanger, da der hele tiden kommer nye til.

BRUG DIN SUNDE FORNUFT
Virker det for godt til at være sandt? Så er det ofte også tilfældet. Godt sikkerhedstip: Brug din sunde fornuft.

Har du nogensinde prøvet at blive snydt på nettet?

TV 2
 
Tags: