Sådan undgår du mavepine til julefrokosten

Sådan undgår du mavepine til julefrokosten

image title: 
Foto: hootie2710/123rf.com

Vi kender det alle sammen: Den årlige julefrokost hvor der hverken bliver sparet på snapsen eller silden, og kan få de fleste til at knappe bukserne for at gøre plads til godterne.

Det kan for nogen betyde en slem mavesmerte, som kan forekomme uden advarsel, hvilket er grunden til, at man burde forebygge inden det overhovedet sker.

“Der kan være flere årsager til, at man kan få ondt i maven, når man har spist for meget. Men ofte hænger det sammen med, at vi er gået lidt for længe uden at få mad, så vi nærmest inhalerer maden og glemmer at tygge den ordentligt,” siger ernæringsfysiologen Ann-Christin Hansen til KK.no.

LÆS OGSÅ: Du kan blive afhængig af ost

Hvis du er sulten, når du først sætter dig til bords og derfor kommer til at ‘sluge’ maden, kan det betyde, at du får en del luft med ned. Det kan give problemer med tarmen.

“I sådanne situationer sluger vi gerne noget ekstra luft samtidig. Dette kan give os mere luft i tarmen, som giver luftsmerter samt en følelse af at være oppustede. En anden årsag kan være kraftig gæring eller spasmer, som hæmmer den normale lufttransport,” siger hun og forklarer at især julemaden kan være hård ved maven, da den er fed og sværere at fordøje.

Og supplerer du den fede frokost med en lignende mængde alkohol, så kan du gøre det endnu sværere for din krop at fordøje maden.

“Kroppen starter med det, den først vil af med, og da alkohol er et giftstof for kroppen, så koncentrerer kroppen sig om at forbrænde det først,” siger Ann-Christin Hansen.

Får du også ondt i maven efter julefrokosten?
MSN 

Tags: