Se årsagen til, at så få kvinder er farveblinde

Se årsagen til, at så få kvinder er farveblinde

image title: 
Foto: Mikhail Malyugin/123rf.com
Det sker af og til, at man løber på en person, der er farveblind, og selvom det måske ikke sker så hyppigt, er det sjældent noget, man studser over mere end et par sekunder. Men har du bemærket, at det næsten altid er mænd, der er farveblinde?
 
Det skyldes, at farveblindhed er udtryk for et defekt gen, der sidder på det mandlige kønskromosom. Derfor er det naturligt nok ofte mænd, der må leve med de udfordringer. 44-årige Rikke Sølvhøj er dog en af de få undtagelser.

”Jeg har født fem børn og føler mig meget feminin, så jeg ved ikke, hvorfor jeg er endt med at være farveblind,” fortæller Rikke Sølvhøj til BT.

LÆS OGSÅ: Denne ’skjulte sygdom’ rammer hver tredje kvinde

Hun er blandt de 0,4 procent danske kvinder, som er farveblinde, hvilket står i skarp kontrast til mændenes fordeling på otte procent.

”Både min søn og min storebror er farveblinde, men jeg kender ikke andre farveblinde kvinder, og når jeg siger til folk, at jeg er det, tror de heller ikke på mig. Men den er altså god nok,” siger Rikke Sølvhøj.

For personer med et normalt, velfungerende syn kan det måske være svært at sætte sig ind i, hvad farveblindhed helt præcis indebærer, men det volder kun Rikke Sølvhøj problemer, når farvenuancerne minder om hinanden.

”Jeg kan jo sagtens se, at græsset er grønt. Det er nuancerne, der driller. Hvis børnene åbner deres penalhus og skal bruge en blå, kan jeg ikke se, om det er en blå eller en lilla. Jeg bliver tit rettet af mine børn. Forleden stod jeg grinende overfor min kæreste og prøvede et par bukser. Jeg sagde til ham, at det egentlig kunne være rart at vide, om de var lyserøde eller sandfarvede,” siger Rikke Sølvhøj.

Vidste du, at farveblindhed næsten kun rammer mænd?

BT
 
Tags: 
Nøgleord: