Se de vilde tal: Danmarks rigeste bliver rigere

Se de vilde tal: Danmarks rigeste bliver rigere

image title: 
Foto: Сергей Тряпицын/123rf.com
Siden 2009, hvor finanskrisens økonomiske konsekvenser ramte de rigeste i Danmark, er den totale personlige formue for landets 50 rigeste familier steget med 155,8 procent, hvilket svarer til 260,8 milliarder kroner.
 
Til sammenligning er den gennemsnitlige danske husstand blevet 42 procent rigere i samme periode, hvilket skyldes pensionsopsparingerne, der er vokset med 54 procent.  
 
Cheføkonom i Danske Bank, Las Olsen, mener, at forøgelserne hos Danmarks rigeste skyldes, at årene efter finanskrisen har været præget af usædvanlig høje afkast på de finansielle markeder.
 
”Det har været en periode, der har været præget af meget store rentefald og til gengæld nogle store værdistigninger på aktier, obligationer og ejendomme. Det er klart, at jo mere man ejer i forvejen, jo større værdistigninger har man tilsvarende fået,” siger Las Olsen.
 
Danmarks rigeste familier inkluderer navne som Kirk Kristiansen, Holch-Povlsen og Louis-Hansen, der står bag virksomheder som Lego, Bestseller og Coloplast.
 
Økonom og journalist, Ejlif Thomasen, peger på, at landets rigeste familier i overvejende grad er iværksættere og virksomhedsejere, og derfor svinger formuerne også i takt med virksomhedernes værdi.
 
LÆS OGSÅ: Unge kvinder forsvundet: Rekrutteret af IS?
 
Han understreger også, at det ikke er de samme 50 familier, der toppede listen i 2015 som i 2009 - selvom der er gengangere.
 
Men at familiernes formuer de seneste år er vokset mere end gennemsnitsdanskerens hænger også sammen med, at de har taget større risiko end gennemsnittet.
 
”I store træk kan man sige, at jo mere risikabel en investering man har haft i den her periode, jo større afkast har man også haft. Normalt vil der være en tendens til, at folk med en stor formue også er investeret i mere risikable aktiver som for eksempel de virksomheder, de ejer,” siger Las Olsen.
 
Las Olsen understreger yderligere, at det er ærgerligt, hvis man ikke har fået en del af kursfesten de seneste år, da det tyder på, at løbet er ved at være kørt.
”Det er ærgerligt, hvis man ikke har ejet noget i den her periode, hvor alting er steget men skal til at købe nu, hvor det så er blevet dyrere. Så er det klart, at man er taberen her. Det forventede fremtidige afkast er lavt, og hvis man har samtidigt ikke har fået glæde af de store værdistigninger, der har været, så ser det ikke så godt ud,” siger Las Olsen.
 
Hvad synes du om den store kløft mellem Danmarks rigeste og gennemsnitsdanskeren?
 
BT
Tags: