Se her, hvordan regeringens politik har påvirket uligheden

Se her, hvordan regeringens politik har påvirket uligheden

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf
Siden 2011 har Socialdemokraterne siddet i regeringen, og Inden året er omme skal danskerne igen til stemmeurnerne. Med ord som fællesskab og lighed går Socialdemokraterne igen til valg, men hvor stor en effekt har deres politik i realiteten haft på uligheden her i landet?

I et svar til Folketinget har Finansministeriet udarbejdet en række beregninger af, hvor stor en betydning de seneste års økonomiske politik har haft på uligheden i Danmark.

Uligheden angives i beregningerne af den såkaldte gini-koefficient, som er et udtryk for graden af ulighed i indkomstfordelingen. Koefficienten svinger fra nul til én: gini-koefficienten ville være nul, hvis alle mennesker i Danmark havde den samme indkomst, mens den ville være én, hvis én person havde al indkomst i samfundet.

LÆS OGSÅ: Se her, hvordan Daniel skaffede sig et job!

Det vil altså sige, at jo højere gini-koefficienten er, jo større er uligheden i samfundet. Danmark havde i 2013, ifølge tal fra Eurostat, en gini-koefficient på 27,5 procent. Uligheden i Danmark er de sidste 10 år steget med 2,7 procentpoint fra 24,8 procent i 2003. Danmark ligger dog under gennemsnittet, hvis man kigger på de 28 EU-lande: her var koefficienten i 2013 på 30,5 procent.

Vi bringer nedenfor nogle eksempler på, hvordan den nuværende regeringspolitik har påvirket gini-koefficienten:

Regeringens finanslovsaftaler har fra 2012-2015 haft positiv indvirkning på uligheden i Danmark, med et samlet resultat på -0,18 procentpoint.
Dog har regeringens skattereform (2012), SU-reform (2013) og vækstpakke (2014) i alt påvirket koefficienten med +0,45 procentpoint.
Kigger man på den samlede effekt på koefficienten, er den faldet med 0,39 procentpoint. Regeringens politik har altså haft en meget lille positiv effekt på uligheden målt på indkomst.

Har regeringen gjort et godt stykke arbejde?

Kristeligt Dagblad

Tags: 
Nøgleord: