Skær ned på strømmen og spar penge

Skær ned på strømmen og spar penge

image title: 
Foto: Nattapol Sritongcom/123rf.com
Mange af os danskere har en tendens til at glemme diverse strømtyve, som på årligt basis koster os 15-20 procent mere end nødvendigt. Det er derfor vigtigt at holde øje med elregningen.

Hvis dit forbrug og din elregning pludselig galoperer i den forkerte retning, er der specielt god grund til, at du giver dit energiforbrug et eftersyn. Måske har du for mange strømslugere i form af gamle el-apparater i husstanden; måske har du fået hjemmearbejdsplads, eller måske er der kommet flere el-apparater i din bolig på grund af familieforøgelse.

Når du sparer på strømmen, skåner du både pengepungen og miljøet på samme tid. Det behøver ikke nødvendigvis være en sur tjans at slukke for lyset, når du går ud af rummet, eller bare at slukke fjernsynet på kontakten, så standby knappen ikke bruger unødvendigt strøm.

”Selvom TV-apparater i dag er mere energivenlige end tidligere, er elforbruget ikke faldet. Det skyldes at vi har fået flere TV-apparater end vi har haft tidligere.” Sådan lyder det fra energirådgiver i Energitjenesten Christian Oxenvad.

LÆS OGSÅ: Sådan reparerer du dine tømmermænd

Det handler overordnet om at få gjort ovenstående eksempler til en vane, så man helt automatisk husker det på sin vej igennem lejligheden eller huset.

I forhold til valget af pærer har du nok hørt, at man burde udskifte sine glødepærer med elsparepærer. Men i dag burde man faktisk skifte sine sparepærer ud med LED-pærer.

”Selvom LED-pærer er dyrere at købe, er det langt den billigste løsning på den lange bane, da de holder dobbelt så længe som almindelige elsparepærer. Man bør dog sørge for at købe en LED-pære af ordentlig kvalitet,” siger Christian Oxenvad.

Det kan i en større husstand med flere familiemedlemmer være problematisk at holde øje med strømforbruget. Derfor kunne man for eksempel udnævne en af beboerne (især børn) til at være ’klimaduks’, der medfører ansvaret for energibesparelse.

Hvordan sparer du på strømmen?
Tags: 
Nøgleord: