Skab den skønneste have

Skab den skønneste have

Sponsoreret indhold

(Annonce)

Er du så heldig at have et stykke jord at boltre dig på, så ved du, at det ikke er gjort over en nat at få skabt en dejlig have. En have er altid dejlig, men den kan jo indrettes på alverdens måder. Foretrækker du en funktionel have, eller skal den helst være en overdådig blomsterhave – eller ville det være fint med en have, der både er funktionel og rekreativ?

Er du typen, der helst vil gå og rode i haven dagligt, eller er du mest til det med at slappe af i haven? Der er mange måder at være haveejer på.

Start med en plan

Før du begynder at lave om på din have, så er det altid en god ide at have en plan. Det behøver ikke nødvendigvis at være en meget detaljeret plan, men du bør i det mindste have lagt de store linjer, så du får besluttet, hvor der skal være urtehave, redskabsskur, terrasse, blomsterbede, legeredskaber, hønsehus og så videre.

Så har du i hvert fald en god idé om, hvilke områder af haven, der skal bruges til hvad. Hvis du har en stor have, er mulighederne selvfølgelig flere, end hvis arealet er mere begrænset. Men selv i en mindre have, kan der være brug for en plan – og der kan blive plads til flere funktioner, end du måske umiddelbart tænker. Det er blandt andet også derfor, det er så fint med en oversigtsplan.

Tag i øvrigt hensyn til solens gang og skyggernes placering, når du indretter. Det dur ikke at have anlagt en terrasse et sted, hvor solen kun sjældent når ned eller at anlægge et bed med skyggesøgende planter lige der, hvor solen står allermest direkte ned.

Arbejd dig stille og roligt frem

At anlægge en have er et tålmodighedsarbejde. Det er begrænset, hvad du når fra år til år, så derfor bør der også være en form for tidsplan i din skitse. Dels tager det tid at udføre planerne, og dels skal planterne lige have deres tid til at få etableret sig.

Det kan være, at nogle planter går ud. Det kan være, at nogle planter breder sig meget mere, end du havde forventet. Det kan være, at du ikke lige fik luget så meget, som du troede, var nødvendigt og så videre. I det hele taget er en have jo en levende organisme, og derfor lader den sig ikke sådan lægge ind i en plan.
Derfor må du være åben for, at haven udvikler sig efter sin egen plan – eller måske netop uden en plan.

Tag et område ad gangen, eller prioriter, at ungerne og hunden har god plads i nogle år. Der er flere måder at gøre det på. Du skal bare ikke regne med, at du nogensinde bliver rigtig færdig. At have med en have at gøre er altid en proces. En dejlig og levende proces.

Du kan selvfølgelig også vælge en nem have, det vil sige en have som hverken kræver det store vedligholdelse eller forbedringer år efter år. Hvis du gerne vil have en nem have, så er der lidt forarbejde der skal gøres.

Du skal bl.a sætte dig lidt ind i hvilke planter der er nemme at passe og som samtidig kan holde i mange år. Det kan du heldigivis få hjælp til hos Bolius.dk.

Det rige planteliv

I de fleste haver er der planter. I nogle haver er der en temmelig minimalistisk tilgang til det med planter, i andre kan der ikke være planter nok. Planterne er i høj grad med til at sætte sit præg på en have. Du kan i en vis grad styre plantelivet på din matrikel, men du må være indstillet på, at naturen også har en ret stor finger med i spillet.

Det er ikke alle planter, der trives lige godt på det samme areal. Det er du nødt til at bøje dig for. Det kan også være, at planter som for eksempel skvalderkål, kvikgræs og mælkebøtter trives særligt godt på din jord. Det er en temmelig ulige kamp at skulle bekæmpe dem.

På den måde er der altid nogle ubekendte, når det kommer til havebrug.

Valg af planter

Du kan dog i høj grad sætte præg på plantelivet i din have. Du vælger, hvilke træer, buske, blomster og så videre, der skal være i din have. Du finder den mængde af planter, som du synes er passende.
Det kan være, at der var et planteliv i haven, før du overtog den. Det kan du vælge enten at overtage og videreføre, som det er, eller du kan vælge at supplere eller at starte helt forfra.

Plantelivet.dk kan du få masser af god inspiration til valg af både inde- og udeplanter samt god vejledning i forhold til pasning af planter.

Det er altid gavnligt at sætte dig ind i, hvilke planter der findes, hvordan de skal passes, og hvor de trives bedst. Det øger chancen for, at det skal lykkes for dig med et bestemt planteliv.

Uanset om du har haft have i årevis, eller du er helt nybegynder som haveejer, så er der gode råd og vejledning at hente.

Det kan være i forhold til såning, udplantning, beskæring, jordbund, anlæg, indretning og så videre. At indrette en have så den bliver, lige som du gerne vil have den. Det er lettere sagt end gjort.