Skal der udflyttes arbejdspladser?

Skal der udflyttes arbejdspladser?

image title: 
Foto: Francis Dean/123rf
Regeringen ønsker at flytte statslige arbejdspladser fra hovedstaden til mindre danske byer i håb om at skabe vækst i Udkantsdanmark. Noget lignende har man forsøgt sig med i Norge siden 2003 med store økonomiske tab til følge:

”Man må forvente, at det koster penge og at det tager flere år, før virksomheden er tilbage på det niveau, den havde før flytningen,” siger Lise Haaland Eriksen, der er afdelingschef i det norske rådgivningsfirma Asplan Viak.

I alt har man siden 2003 flyttet 800 statslige stillinger ud af Oslo og yderligere 900 medarbejdere kan se frem til at blive flyttet i de kommende år.

Formålet med flytningen af arbejdspladser er at sikre regional udvikling og skabe nye og mere videnstunge arbejdspladser i byerne. Derudover regnede man i Norge med at kunne spare på lønomkostninger og husleje. Sådan er det dog ikke gået, og det har kostet 930.000 danske kroner for hver flyttede stilling, viser en evaluering, der blev lavet i 2009 i forbindelse med seks udflytninger.

LÆS OGSÅ: Løkke: Her er jeg succes eller fiasko

En udflytning af danske arbejdspladser vil ifølge professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Michael Svarer, kunne få nogle af de samme konsekvenser som i Norge:

”Norge minder om Danmark på mange områder, der er stor mobilitet og arbejdskraft. Hvis vi flytter statslige arbejdspladser ud i Danmark vil vi nok se nogenlunde det samme, altså at vi får flere arbejdspladser, der hvor man flytter dem hen, men at det ikke vil få store konsekvenser for det samfund,” siger han til DR, og forklarer samtidig at det ville give bedst mening at flytte jobs til universitetsbyerne, da der her er adgang til den rigtige type arbejdskraft.

Hvad er din holdning til udflytning af arbejdspladser? Vil det gavne hele samfundet?

DR