Skal myndighederne bestemme om danskerne må ryge?

Skal myndighederne bestemme om danskerne må ryge?

image title: 
Foto: goran123rf/123rf.com
Journalist og musiker Klaus Kjellerup kalder Sundhedsstyrelsens forslag om at gøre Danmark røgfrit for ”en dårlig vittighed, der ingen gang har på jorden”.

Sundhedsstyrelsen vil gøre Danmark røgfrit ved at hæve cigaretpriserne, gøre tobak mindre tilgængeligt og synligt, for til sidst at udfase tobaksprodukter i Danmark fuldstændigt.

Men ifølge Klaus Kjellerup er dette altså et udryk for en totalitær tankegang:

”Mennesker har røget i 8000 år, og det holder de altså ikke op med, fordi Sundhedsstyrelsen siger, de skal. Samtidig er det enormt dårlig moral at diktere, hvordan andre folk skal leve. Det er i mine øjne helt forrykt, hvis nogle offentligt ansatte skal bestemme, om folk må ryge eller ej. Det er formynderi af værste skuffe, som kun finder sted i totalitære regimer,” siger Klaus Kjellerup ifølge Kristeligt Dagblad.

I sidste uge kunne Politiken fortælle, at Sundhedsstyrelsen i et kommende forslag til en national kræftplan foreslår, at Folketinget strammer rygeloven så meget, at det bliver dyrere og mere besværligt at købe cigaretter. Men til trods for, at Sundhedsstyrelsen endnu ikke officielt har afleveret forslaget til regeringen, har det allerede fået flere til at udtrykke modvilje.

LÆS OGSÅ: Røvede bank fordi hun ville tilbage i fængsel


Den 62-årige journalist og kapelmester i bandet Danser med Drenge, Klaus Kjellerup, har længe været en af landets mest ihærdige kritikere af rygeloven, og han opfatter det som et vedvarende hetz mod rygerne og deres personlige rettigheder fra myndighedernes side.

Ifølge ham overdriver og misinformerer myndighederne om de sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser ved rygning. Han mener, at Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og andre lignende sundhedsorganer i den vestlige verden lader sig betale af den internationale medicinalindustri. Desuden kritiserer han de bedrevidende sundhedsapostle for at diktere over for folk, om det er i orden at ryge eller ej.

”Der findes altid ’progressive’ akademikere, der vil gøre verden bedre ved at hjælpe de fattige og de dumme af med det, de betragter som ulækre vaner. Men staten skal slet ikke blande sig i folks livsstil. Vi har set det med alkoholforbuddet i USA, med nazisternes sundhedsprogram og med kulturrevolutionen i Kina. Det fører kun død og ulykke med sig, når staten vil bestemme, hvordan folk skal leve,” siger Klaus Kjellerup ifølge Kristeligt Dagblad.

Er du enig i Klaus Kjellerups holdning?

Kristeligt Dagblad
Tags: 
Se debatter